Familia Regală marchează împlinirea a 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se împlinesc 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeat a familiei regale.
Se împlinesc 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeat a familiei regale.

Casa regală marchează împlinirea a 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeta printr-un documentar, postat luni, pe pagina de Facebook. Pe 18 mai 2001, Regele Mihai şi Regina Ana s-au întors acasă, la palat, care a devenit între timp, prin votul Parlamentului, reşedinţa regelui pe durata vieţii.

„Regele s-a întors la Palatul Elisabeta pentru a clădi fundaţia irevocabil europeană a României de mâine. Venirea Regelui Mihai la palatul tinereţii lui nu a fost o târzie revanşă a unui om care a avut ca destin Aşteptarea. Prin întoarcerea regelui, Palatul Elisabeta a devenit locul regalităţii de pe harta României de astăzi. Din incinta lui, Familia Regală a început un efort constant, gândit, ca şi viitorul României, pentru douăzeci-treizeci de ani înainte", se explică în documentar.

Palatul a devenit din anul 2001 „un centru activ al reprezentării intereselor fundamentale ale ţării”. În 2020, Palatul Elisabeta a fost numit sediul Asociaţiei Casa Majestăţii Sale, organizaţie recunoscută de guvern ca având utilitate publică.

„În ultimele două decenii, la Palatul Elisabeta, au avut loc în fiecare an sute de evenimente oficiale sau publice, reunind mii de oameni, români şi străini, în vederea consolidării ţării şi a renumelui ei. Aici şi-au găsit loc toate generaţiile de români, de la copii de şcoală primară până la veteranii de război. Aici au venit români din oraşele şi comunele ţării, din Basarabia, din ţările învecinate şi din cele îndepărtate. În afară de câteva camere cu destinaţie strict personală, cea mai mare parte a palatului a fost şi este folosită pentru evenimente publice, la fel ca şi grădina", precizează Casa Regală.

Se vorbeşte şi de Garden Party, sărbătoarea naţională de pe 10 mai care reuneşte anual mii de oameni în grădina Palatului Elisabeta.

„Familia Regală este, în zilele noastre, unul dintre cei mai proeminenţi şi respectaţi promotori ai României în Europa şi în spaţiul translatlantic. Familia Regală are o activitate diplomatică neîntreruptă de 155 de ani, dintre care ultimii 24 de ani au fost printre cei mai intenşi şi mai productivi, mai ales în spaţiul Uniunii Europene şi NATO", adaugă sursa citată.

Potrivit casei Regale, Palatul Elisabeta a fost reşedinţa Prinţesei Elisabeta a României, prima fiică a Regelui Ferdinand. Ea a vrut să îşi construiască la Bucureşti o reşedinţă, realizarea acesteia fiind încredinţată unui arhitect de 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a fost începută în 1936 şi s-a încheiat în 1937.

Din 1948 până în 1989, Palatul Elisabeta a fost ţinut închis un număr de ani, apoi transformat în casă de protocol. Puţini oaspeţi oficiali au locuit, însă, la palat. Un angajat din anii comunişti îşi amintea de cazarea în dormitoarele oficiale a Regelui Juan Carlos I şi a Reginei Sofia ai Spaniei, precum şi a lui Erich Honecker, lider comunist german. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite