Expoziţii dedicate Primului Război Mondial, la împlinirea unui veac de la declanşarea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia comemorării centenarului de la izbucnirea Primului Război Mondial, Institutul Francez şi Arhivele Naţionale ale României organizează, joi, 15 mai, vernisajul a două expoziţii: „România 1914 - 1916“ şi „Omagiu Căpitanului Conan“.

Pe 15 mai, de la ora 12.00, la Arhivele Naţionale ale României, au loc vernisajele celor două expoziţii despre Primul Război Mondial. „Omagiu Căpitanului Conan“, organizată de Institutul Francez din România, îi invită pe vizitatori să descopere romanele emblematice ale Primului Război Mondial: „Căpitanul Conan“ şi „Notre Père Trajan“ ale scriitorului francez Roger Vercel (laureat al Premiului Goncourt din 1934), care a luptat pe Frontul de Est. 

Tot joi, de la 17.00, la Institutul Francez din Bucureşti se desfăşoară conferinţa profesorului emerit Alain Vuillemin de la Universitatea D'Artois, pe tema „Războiul din Orient în romanele lui Roger Vercel“. Expoziţia „Omagiu Căpitanului Conan“ şi conferinţa fac parte dintr-o serie de acţiuni menite să popularizeze romanul „Căpitanul Conan“, al scriitorului Roger Vercel. 

Roger Vercel (1894-1957) este unul dintre puţinii autori francezi care au scris despre România. Înrolat în 1914, după care trimis pe frontul Orientului în 1918, Roger Vercel a luptat contra bulgarilor, a defilat la Bucureşti în ziua armistiţiului, i-a învins pe bolşevici în Basarabia, după care a raportat pentru Consiliul de război, înainte de a se întoarce în Franţa. Cele trei luni marcante petrecute în Europa centrală şi orientală i-au permis lui Vercel să scrie trei romane: „Tatăl nostru Traian“ (1930), „Căpitanul Conan“ (1934) şi „Léna“ (1936). 

„Căpitanul Conan“ spune povestea soldaţilor francezi mobilizaţi să lupte împotriva ruşilor. Având cazarmele la Bucureşti, ei întâmpină dificultăţi în a se conforma legilor vieţii civile de pe teritoriul României. Prin acest roman, Roger Vercel oferă un tablou al evenimentelor din ţară de la finalul războiului, în privinţa raporturilor dintre populaţia română, abia eliberată de sub ocupaţia germană, şi soldaţii francezi care nu se pot întoarce în patria-mamă. Romanul „Capitaine Conan“ a obţinut premiul Goncourt în 1934. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite