Este Transilvania „vrăjită“? Misterele ieşirii din scenă a celor ce au atentat la integritatea Transilvaniei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Chestiunea Transilvaniei a fost dintotdeauna o problemă sensibilă. Se ştie că mulţi politicieni care au luat decizii controversate privind Ardealul au suportat consecinţe, unele cunoscute, altele învăluite în mister.

În 2020, se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920), prin care se recunoştea pe plan internaţional unirea Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918.

Se împlinesc  80 de ani de la funestul Diktat de la Viena (30 august 1940), 76 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord-Vest (25 octombrie 1944).

Am ales, din multitudinea de citate, unul care aparţine omului politic Mihail Manoilescu. Acesta a fost cel care a semnat Diktatul de la Viena (cedarea Ardealului de Nord către Ungaria Amiralului Miklos Horthy), în calitate de Ministru de Externe în Guvernul Ion Gigurtu (Ion Gigurtu a murit şi el în închisoare, la 24 noiembrie 1959, la Râmnicu Sărat). Mihail Manoilescu însuşi a murit în închisoarea de la Sighet (la 30 decembrie 1950), unde fusese închis ca şi alţi politicieni interbelici. Înainte de a fi arestat, judecat, condamnat şi întemniţat, el a făcut un rezumat al modului în care au sfârşit cei ce au sfârtecat Transilvania:

”  Ca într-o melodramă de gust învechit, dar plină de deznodăminte drepte, toţi cei vinovaţi de mutilarea Transilvaniei şi-au primit o cumplită pedeapsă. Hitler s-a prăbuşit sub ruinele Reichului său; Mussolini a fost împuşcat ca un fugar la margine de drum; Ribbentrop a sfârşit în spânzurătoare; Ciano la stâlp, sub gloanţele poruncite de bunicul copiilor lui; Teleky s-a sinucis când nemţii l-au descoperit că îi trăda; Csaky a murit în condiţii stranii la două luni după funestul arbitraj, iar Bardossi, ministrul ungur de la Bucureşti, devenit în urmă prim-ministru, a fost executat în 1946. Transilvania noastră e vrăjită”.

Să fie această ”vrajă” blestemul marelui Mihai Viteazul, mort pentru Ardeal la 9/19 august 1601 ? Se ştie că Împăratul Rudolf al II-lea, autorul ordinului secret de asasinare a lui Mihai Viteazul a murit în 20 ianuarie 1612, la Praga imediat cum a fost deposedat de putere. Transilvania a devenit habsburgică abia în 1699.  Gyorgy Basta, un condotier italian de origine albaneză a murti în anonimat deplin în 26 august 1607, la Praga, nereuşind să devină Prinţ al Transilvaniei.

Iosif al II-lea, împăratul habsurgic care l-a condamnat pe Horea, a murit prematur în 1790, iar asupra împăratului Franz-Joseph care le-a dat voie ungurilor să-şi facă de cap în Ardeal, s-a abătut blestemul: soţia, fiul, nepotul său au sfârşit asasinaţi, el însuşi scăpând dintr-o tentativă de asasinat venită din partea patrioţilor italieni.

Mihail Manoilescu a murit în închisoarea de la Sighet, în 30 decembrie 1950, prevestindu-şi cumva destinul. Joachim von Ribbentrop a murit executat după Procesul Criminalilor de Război de la Nurnberg,la 16 octombrie 1946. Benito Mussolini a fost prins şi executat, în timp ce dorea să părăsească Republica Socială de la Salo, spre Elveţia, în aprilie 1945. Oficial, s-a afirmat că a fost executat de partizanii comunişti, dar există şi versiuni potrivit cărora ar fi fost executat de agenţi ai lui Winston Churchill, care doreau să nu se ştie de înţelegerile secrete Churchill-Mussolini din timpul războiului. Ginerele său, Galeazzo Ciano, soţul Eddei Mussolini fusese executat din ordinul lui Mussolini, suspectat de trădare, la 11 ianuarie 1944.

Dictatorul Stalin, cel ce a fost de acord cu Hitler (Pactul Ribbemtrop-Molotov) a murit la 5 martie 1953, în condiţii misterioase, evocate de fiica sa Svetlana Alilueva. Găsit leşinat, lângă măsuţa cu telefoane, foarte târziu, din cauza unui accident vascular cerebral, susţine Svetlana Alilueva, Stalin a fost mutat pe divan, deşi protocolul de tratament spune că bolnavilor afectaţi de accident vascular cerebral li se dă primul ajutor la locul unde sunt găsiţi.

Regele Carol al II-lea, care a fost de acord cu cedarea Ardealului a murit de inimă în 1953, la 4 aprilie, aproape la o lună după Stalin.   Singurul care a supravieţuit a fost mediocrul Veaceslav Molotov care a murit la o vârstă înaintată în ultimii ani ai regimului comunist sovietic, în 1986, la 96 de ani, la foarte mulţi ani după ce fusese înlăturat din viaţa publică (în perioada 1962-1984 a fost scos din rândul membrilor PCUS). Evident, el semnase ceea ce îi dictase Stalin. Probabil că soarta a fost mai blândă cu Stalin şi Molotov fiindcă în 6 martie 1945, ca urmare a acceptării de către Regele Mihai I a numirii Guvernului Dr. Petru Groza, Stalin a fost de acord ca Transilvania de Nord-Vest controlată după 25 octombrie 1944, de Armata Roşie, să revină la România.

Oricare politician care ar avea interese ascunse în privinţa Transilvaniei, dacă ar fi să ne luăm după cuvintele scrise de către fostul Ministru de Externe Mihail Manoilescu ar trebui să se gândească de două ori înainte de a atenta la integritatea României, încercând să sfârtece pământul sfânt al Transilvaniei ?

Pentru că după cum spunea Mihail Manoilescu, ”Transilvania noastră e vrăjită”... Ea va trebui să rămână întotdeauna a României şi a poporului român. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite