Enciclopedia nobililor maramureşeni

O lucrare de-a dreptul surprinzătoare a apărut la Editura "Dacia". Se numeşte "Enciclopedia familiilor nobile maramureşene de origine română" şi este scrisă de Alexandru Filipaşcu. Autorul,

O lucrare de-a dreptul surprinzătoare a apărut la Editura "Dacia". Se numeşte "Enciclopedia familiilor nobile maramureşene de origine română" şi este scrisă de Alexandru Filipaşcu. Autorul, profesor cu studii de filosofie, teologie şi istorie la Pontificio Seminario Romano Maggiore, a avut şansa de a descoperi o uriaşă arhivă în perioada în care a îndeplinit funcţia de primar al oraşului Sighet (1933-1937). Este vorba despre o sumă de diplome maramureşene din secolele XIV XV care, alături de alte manuscrise, constituie baza de plecare a enciclopediei. A rezultat astfel un studiu inedit, de proporţii impresionante, care a ajuns însă pe mâna Securităţii cu prilejul arestării autorului, petrecută în 1952. Ediţia "Enciclopediei Filipaşcu" este îngrijită de fiica acestuia, Livia Piso, şi de Ion Piso. şef de lucrări la Institutul de Istorie a Transilvaniei, profesorul Filipaşcu s-a născut în 1902 şi a murit la Canal în 1952. Într-o viaţă destul de scurtă, a reuşit să elaboreze o lucrare care va stârni neîndoielnic multe valuri. şi aceasta nu numai pentru că sunt aduse dovezi concrete (unele chiar fotocopiate după originalele aflate în colecţia familiei) ale nobililor români a căror ascendenţă urcă până în secolul XIII... Rămâne ca istoricii actuali să îşi spună cuvântul, apelând la aceleaşi surse documentare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările