Omul care îl intimida până şi pe Napoleon

Omul care îl intimida până şi pe Napoleon

Joseph Fouche

Joseph Fouche poate fi definit în două moduri: conform istoricilor francezi, drept un trădător care a desfigurat Franţa în necumpănita căutare de putere şi după opinia istoricilor de alte naţionalităţi, care îl descriu ca pe un bun om de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din când în când, făptura sa mai trece, fantomatic, printr-o piesă sau printr-o operetă despre Napoleon, şi atunci, de obicei, în rolul uzat şi schematic al unui ministru al poliţiei viclean, al unui precursor al lui Sherlock Holmes; o prezentare superficială face ca, întotdeauna, un rol jucat în umbră să se confunde cu unul secundar.

Născut la 21 mai 1759, într-o familie modestă de negustori, destinul său pare să fie iniţial unul ecleziastic. Înscris la Colegiul Oratorian se comportă timp de zece ani ca un preot, neprimind în cele din urmă hirotonisirea. Dorind să devină profesor, este trimis de oratorieni în diferite locuri din Franţa. La Arras are câteva întâlniri cu M. Robespierre înainte şi la începutul revoluţiei franceze. Evenimentele de la Paris aveau să-i marcheze pe cei doi revoluţionari.

Raporturile lor sunt chiar pe cale de a se strânge, urmând a deveni cumnaţi,căci Charlotte Robespierre, sora luiMaximilien, doreşte să-l vindece de preoţie pe profesorul oratorian, şi la toate mesele începe să se şuşotească despre logodna lor. De ce, până la urmă, această logodnă a eşuat, rămâne un mister. Ulterior, cei doi aveau să devină duşmani de moarte.

Continuarea pe historia.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările