Editurile ne pregătesc cărţi de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traducerile mai multor volume de succes din străinătate sunt gata să vadă lumina tiparului în perioada următoare. La cititorii români vor ajunge traduceri inedite din Herta Müller, Jorge Luis Borges, Amos Oz şi Orhan Pamuk.

Editurile le pregătesc cititorilor varianta în limba română a unor cărţi de top din literatura străină, scrise de cei mai importanţi scriitori ai momentului sau de figuri marcante ale secolului XX.

Citiţi şi:

Buzău: Poveşti cu crime, publicate de un jurnalist şi o "poliţistă"

Marile cărţi ale anului 2010

Copii obişnuiţi, eroi de poveste în cărţi personalizate

Editura Humanitas Fiction va publica „Leagănul respiraţiei", de Herta Müller, câştigătoarea Nobelului Pentru Literatură în 2009. Şi acest roman al scriitoarei de origine română este o descindere în infernul totalitarist, care cuprinde şi episodul deportării etnicilor germani din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică, de pe teritoriul Ucrainei de azi. Volumul, care se bucură de un real succes în Germania, transpune în lumea ficţiunii şi dramatica experienţă carcerală a poetului Oskar Pastior, deportat în URSS în adolescenţă.

Amos Oz, scriitor israelian de anvergură internaţională, deja tradus în România, va fi prezent în spaţiul românesc şi prin romanul „Să nu pronunţi: noapte", care va fi publicat tot la Editura Humanitas.

Povestea se construieşte pornind de la relaţia dintre Theo şi No'a, care locuiesc într-un orăşel uitat de lume, Tel-Kedar. Scriitura prozatorului israelian, cunoscut la noi prin romanele „Cutia neagră" şi „Poveste despre dragoste şi întuneric", învăluie personajele în fluxul previzibil al existenţei, uneori lipsită de perspectivă, asemenea deşertului care se întinde de jur-împrejurul orăşelului.

Tot anul acesta, editura le va oferi cititorilor un roman al unui alt scriitor care a câştigat Premiul Nobel. „Epoca de fier", de J.M. Coetzee, una dintre cele mai cunoscute cărţi ale prozatorului sud-african. Romanul o aduce în prim-plan pe bătrâna doamnă Curren din Cape Town, care-şi rememorează trecutul şi, de asemenea, pune sub lupă destinul unei societăţi mutilate de rasism şi violenţă.

Moderni şi postmoderni

La Editura Univers va vedea lumina tiparului „Invizibil", cel de-al cincisprezecelea roman al cunoscutului scriitor american Paul Auster, în care trei voci spun o poveste care începe în 1967 şi se sfârşeşte în 2007, purtându-şi cititorii în mai multe spaţii geografice şi culturale, explorând lumea sexualităţii obsedante şi a violenţei care schimbă viaţa. Cei care au citit „Leviatan", „Palatul lunii" sau „Cartea iluziilor" vor redescoperi în acest roman forţa scriiturii lui Paul Auster.

Pentru fanii prozatorului american şi Editura Polirom se pregăteşte să publice „Un om în întuneric", care va apărea în săptămânile următoare.

Oferta editurii se axează, în perioada imediat următoare pe două direcţii principale: cărţi semnate de figurile-cheie ale modernismului literar şi volumele recente ale scriiitorilor contemporani de succes. Din prima categorie fac parte volume ca „Texte captive", de Jorge Luis Borges, reunind secvenţe din publicistica celebrului scriitor argentinian, sau „A avea sau a nu avea", din seria de autor Ernest Hemingway.

Printre cele mai interesante volume de literatură contemporană pe care Poliromul se pregăteşte să le lanseze se numără „Muzeul inocenţei", de Orhan Pamuk, prima carte semnată de cunoscutul scriitor turc după câştigarea Premiului Nobel pentru literatură în 2006, sau „Curcubeul gravitaţiei", celebrul roman al lui Thomas Pynchon, americanul care a revoluţionat literatura ultimelor decenii din secolul XX.

image

Jorge Luis Borges şi Paul Auster

Premieră în România

Pe de altă parte, aceeaşi editură lucrează la o premieră: traducerea în limba română a romanului „Omul de nicăieri", debutul lui Aleksandar Hamon. Scriitor american de origine bosniacă, Alekandar Hamon propune o proză despre dezrădăcinare şi căutarea identitară.

Este povestea lui Jozef Pronek, care toată adolescenţa şi-a dorită să devină un John Lennon al Bosniei, dar a ajuns în America în 1992, prea târziu ca să mai participe la războiul din ţara lui, pe care îl vede la televizor, şi prea devreme ca să obţină statutul de refugiat.

Thriller politic

La începutul lunii martie, „Ghost", celebrul thriller politic al scriitorului şi jurnalistului britanic Robert Harris, va apărea în limba română, cu titlul „Marioneta", la Editura All. În anul 2008, romanul a câştigat The International Thriller Writer's Award.

După lansare, carte a stârnit o dispută aprinsă pentru că, dincolo de ficţiune se poate recunoaşte realitatea politică din Marea Britanie. S-a considerat că modelul din spatele personajului Adam Lang, premierul din roman, nu este altul decât fostul premier britanic Tony Blair, prieten cu autorul de 15 ani. Adam Lang este un politician care se bucură de popularitate, dar care îşi pierde funcţia din cauza legăturilor strânse cu Statele Unite şi, de asemenea, din cauza „războiului împotriva terorii".

Fostul premier britanic a anunţat că, atunci când îşi va lansa volumul de memorii, va oferi o reacţie la versiunea conturată în romanul lui Harris.

Sherlock Holmes, în Colecţia de Lux Adevărul

În luna februarie, „Editura Adevărul" va publica integrala operei lui sir Arthur Conan Doyle, care îl are protagonist pe celebrul detectiv londonez Sherlock Holmes. Seria face parte din Colecţia de Lux Adevărul.

image

Integrala va fi disponibilă în patru volume, de aproximativ 400 de pagini fiecare, şi va cuprinde faimoasele romane „Un studiu în roşu", „Semnul celor patru", „Câinele din Baskerville" şi „Valea terorii", precum şi 56 de povestiri pe care cunoscutul scriitor le-a publicat în foileton în ziarul londonez „The Strand", începând din anul 1887.

Pentru toţi cei care-l îndrăgesc pe irezistibilul detectiv căruia nimic din ce pare ciudat nu-i este străin, colecţia va fi o adevărată încântare. Iar celor care încă nu s-au delectat cu enigmele care ajung în cabinetul detectivului cu pipă colecţia le va prilejui o frumoasă descoperire.

Nume consacrate

Majoritatea editurilor mizează pe romanele scriitorilor din secolele XX şi XXI. În acest an, vor vedea lumina tiparului volume mai vechi şi mai noi de Hemingway, Borges, Nabokov, Pamuk, Saramango, Kadare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite