Ediţie de colecţie „Adevărul“, astăzi la chioşcuri

Ediţie de colecţie „Adevărul“, astăzi la chioşcuri

Prima pagină a ziarului „Adeverul“ din 16 octombrie 1922

Luni, pe 16 octombrie, „Adevărul“ apare cu ziarul de acum 95 de ani, ediţia „Adeverul” din 16 octombrie 1922, care anunţă evenimentul încoronării lui Ferdinand, regele României Mari.

15 octombrie 1922 va rămâne unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naţionale. Marea Unire, act politic decis în decursul anului 1918, avea să fie consfinţită printr-un ultim pas: proclamarea la Alba Iulia a lui Ferdinand I ca rege al tuturor românilor. Istoriografia comunistă avea să steargă din calendarul naşterii naţiunii române această dată. Este de datoria noastră, a celor care scriem despre istoria patriei, să readucem la lumină aceste momente pe nedrept uitate.
 
Ziarul „Adeverul“ din 16 octombrie 1922 anunţa pe prima pagină evenimentul de la Alba Iulia, scria despre marile năzuinţe şi speranţe care dominau naţiunea română. Mai mult, ca un arc peste timp, ediţia din acea zi avea să publice şi cuvântarea regelui Carol  din 10 mai 1881, ziua în care a devenit primul rege al României.
 
Ediţia din 16 octombrie 1922 conţine şi un autograf, însoţit de un scurt mesaj, de la celebrul general francez Berthelot acordat în exclusivitate pentru „Adeverul“. Generalul se afla pentru a treia oară în ţara noastră, fiind invitat la ceremonia de încoronare a lui Ferdinand I de la Alba Iulia.
 
citeste totul despre: