Dragostea şi ceremonia ceaiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul scriitor japonez care a câştigat Premiul Nobel a explorat în cărţile sale sensibilitatea şi gândirea orientale. „O mie de cocori“, romanul lui Yasunari Kawabata, publicat la Editura Humanitas, în traducerea lui George Şipoş, ilustrează fascinaţia exercitată de literatura japoneză.

Apărut la jumătatea secolului XX, mai exact în 1949, romanul este o incursiune directă în enigmaticele forme pe care le ia dragostea într-un univers în care tradiţia conduce, prin forţa ei activă, destinele individuale.

Mizând pe tehnica acumulării de detalii şi nu pe întâmplări în care să-şi ancoreze povestea, prozatorul a trasat sfera imaterială a sentimentelor omeneşti. Încă de la primele pagini, scriitorul a plonjat sugestiv, discret, în trecutul care modelează prezentul protagonistului, Kikuji Mitani, şi nu numai.

Destinul, de neînţeles

Tânărul participă la ceremonia ceaiului, în templul Enkakuji din Kamakura, la invitaţia lui Kurimoto Chikako, maestră în arta ceaiului şi fostă amantă a răposatului său tată. Ceremonia ceaiului este pretextul tradiţional la care recurge gazda pentru ca invitatul său s-o poată vedea şi „analiza" pe Inamura Yukiko, o posibilă viitoare soţie: „Fetişcana care purta o bocceluţă făcută dintr-un batic de mătase de culoarea piersicii, imprimat cu celebrul motiv al celor o mie de cocori pictaţi cu alb, era de o frumuseţe izbitoare".

image

Însă romancierul l-a legat pe Kikuji cu fire extrem de fine, ca într-o pânză de păianjen, de doamna Ota, cealaltă fostă amantă a tatălui său, care, printr-o subtilă, inexplicabilă ironie a sorţii, îi devine şi lui amantă. Tristeţea, regretul, sentimentul neputinţei şi al neînţelegerii plutesc ca un abur în toate romanele lui Kawabata, cele mai multe dintre ele traduse în limba română şi publicate tot la Editura Humanitas. Autorul lor, orfan de mic, a scris o literatură în care străbate puternic însingurarea dintr-o copilărie chinuitoare, care nu l-a părăsit niciodată.

Notoriu încă de la romanul de debut, Kawabata a fost primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel, decernat în 1968. Patru ani mai târziu, s-a sinucis, fără ca nimeni să afle vreodată de ce. Se întâmpla la doi ani după sinuciderea marelui său prieten, scriitorul Yukio Mishima.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite