Dorian Boguţă: „Cu toţii am trăit un viol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul, care joacă rolul unui activist de partid în pelicula „Caravana cinematografică“ regizată de Titus Muntean, vorbeşte despre drama trăită de România sub comunism. Într-un amplu interviu acordat „Adevărului literar şi artistic“, Dorian Boguţă descifrează mesajul care se ascunde în spatele scenei unui viol brutal.

Tavi (Dorian Boguţă), un tânăr şi ambiţios activist de partid stă faţă în faţă cu Corina (Iulia Lumânare), bibliotecara unui sat ardelenesc izolat de lume.

E prima confruntare pe care cei doi o au şi singura şansă pentru Tavi, venit aici să proiecteze un film de propagandă şi îndrăgostit pe nesimţite, să-şi revendice iubirea. Gesturile lui sunt stângace şi frânte, în timp ce se aşează pe o canapea ca să fie mai aproape de Corina.

Mai devreme îi recitase o poezie cu Şefan cel Mare şi asta-l paralizase de emoţie. Îşi încordează muşchii feţei capătând expresia cuiva bântuit de propria incapacitate. Singurele cuvinte pe care reuşeşte să le înşiruie sunt poveşti despre viitorul măreţ şi industrial al României, cel pe care-l visează şi pentru ei doi.

„Treziţi-vă, bă, am venit cu filmul!"

Dorian Boguţă reuşeşte să transmită în „Caravana cinematografică", regizată de Titus Muntean după o nuvelă semnată de Ioan Groşan, exact amestecul de frustrare şi de dorinţă pe care-l simte personajul său, Tavi, a cărui credinţă în comunism a ajuns să fie şi identificarea cu sine. La fel a fost şi pariul lui Dorian Boguţă în construirea rolului: mai întâi autobiografic - Tavi e „un tip crescut la casa de copii" -, apoi urmărindu-i nuanţele de caracter.

„Am încercat să-l recunosc. Frustrări avem cu toţii, nu? M-am uitat şi pe textul lui Ioan Groşan ca să văd cum e tipul. E coleric, vrea s-o cucerească pe bibliotecară doar prin poezii, deci are o doză de romantism. Vrea să reuşească fiindcă e foarte ambiţios, vrea să pară dur, deşi nu este. Am creat un personaj, ­m-am îmbrăcat în haina lui şi am început să dau din mâini ca să văd cum m-aş simţi", mărturiseşte Boguţă în interviul din „Adevărul literar şi artistic". Ca să transmită emoţie, Boguţă îşi apără personajele, le face să-i placă. „Dacă nu-ţi place personajul, nici spectatorul n-o să te creadă".

Justificarea pentru gestul lui Tavi, care, în cele din urmă,  alege să-şi echilibreaze dramatic orgoliul, violând-o pe Corina, transmite şi un alt mesaj, crede Dorian Boguţă. „E ideologia comunistă care violează oamenii. Noi cu toţii am trăit un viol". Dincolo de această metaforă a trecutului şi a viitorului, actualitatea „Caravanei cinematografice", a cărui acţiune se petrece în România anilor '50, stă, în opinia lui Boguţă, şi în replica „Treziţi-vă, bă, am venit cu filmul!". „Nu există  cinematografe în România lui 2010, trebuie să vină caravana ca oamenii să mai vadă câte un film", spune actorul.

„Pe Părinţi i-a chinuit mult plecarea mea"

La un nivel emoţional mai rafinat, ceva din îndârjirea lui Tavi se regăseşte şi în biografia lui Dorian Boguţă. A părăsit Chişinăul în 1999 pentru a veni la Bucureşti - o adaptare dură, dar esenţială. Când a ajuns în Capitală avea o sută de dolari în buzunar şi un singur gând - să facă ce-i place la un nivel înalt: actoria. „Pe părinţi i-a chinuit foarte mult plecarea mea. Se întrebau: «Pleci de la Teatrul Naţional şi te duci aşa în neştire, în neunde?» ".

Boguţă a lucrat noaptea ca barman, ca să-şi poată plăti chiria, iar ziua a alergat la castinguri. Până să ajungă Miţă, iubitul unei educatoare care pleacă în Italia, din pelicula „Francesca" sau personaj de serial de televiziune, a trăit multe refuzuri. Însă n-a renunţat. „Motivaţia a fost că nu pot face nimic altceva. Nu ştiu dacă pot face bine actorie, dar ştiu că altceva sigur nu pot să fac ".

"Nu există suficiente cinematografe în România lui 2010 şi trebuie să vină caravana ca oamenii să mai vadă câte un film. "
Dorian Boguţă
actor

Un basarabean, la Bucureşti

Dorian Boguţă s-a născut la Chişinău. A jucat teatru la Naţionalul din Chişinău, apoi în film, la Bucureşti. Cu rolul Miţă, din pelicula „Francesca", în regia lui Bobby Păunescu, unde a jucat alături de Monica Bârlădeanu, a ajuns la Festivalul de Film de la Veneţia.

Toamna aceasta poate fi văzut şi în „Portretul luptătorului la tinereţe" de Constantin Popescu. A jucat şi în seriale de televiziune:  „Efect 30"  şi „Lombarzilor 8". Împreună cu actorii Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol a înfiinţat prima şcoală de actorie de film din România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite