Dezbatere „Historia”: Unirea Basarabiei cu România. Unde suntem după 100 de ani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Stanescu si Manuel Stanescu - FOTO Eduard Enea
Dorin Stanescu si Manuel Stanescu - FOTO Eduard Enea

La 27 august 1916, România intra în Primul Război Mondial cu un scop clar: Transilvania. A urmat cea mai dramatică toamnă din istoria ţării. Grelele înfrângeri suferite atunci de armata română puneau în pericol însăşi existenţa statului român. Cu mai bine de două treimi din ţară ocupată şi aliată cu Imperiul Ţarist, niciun român nu cuteza măcar să îşi imagineze că, peste doar un an şi jumătate, Basarabia avea să se unească cu România.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live

Câteodată, însă, istoria nu mai are răbdare şi oferă schimbări uriaşe într-un interval scurt de timp. După izbucnirea Revoluţiei din Februarie 1917 de la Petrograd şi prăbuşirea ţarismului, românii din Basarabia au căutat drumul spre autodeterminare prin crearea unor organisme locale. Deşi supusă vreme de peste un secol unei politici puternice de rusificare, marea majoritate a locuitorilor Basarabiei aveau conştiinţa apartenenţei la neamul românesc. Vor rămâne în istorie cuvintele scriitorului Alexei Mateevici, la Congresul învăţătorilor din Basarabia (25-28 mai): „Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele popor român, aşezat prin România, Bucovina şi Transilvania. (...) N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut”. Drumul către autonomie, independenţă şi apoi Unire cu România nu a fost uşor, fiind presărat cu numeroase pericole şi ameninţări. Totuşi, oamenii politici din Basarabia, cât şi cei aflaţi la Iaşi au înţeles întorsătura istoriei şi au căutat să profite de şansa uriaşă care se ivea pentru români. Votul dat de Sfatul Ţării de la Chişinău la 27 martie/9 aprilie 1918 a deschis drumul către realizarea României Mari.

La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, istoria acelor vremuri ar trebui să fie cunoscută de către toţi românii şi să tragem învăţămintele necesare. Cum s-a făcut Unirea Basarabiei cu România? Cine au fost principalii actori ai Unirii? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricii Manuel Stănescu şi Dorin Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă pe adevarul.ro, începând cu ora 11.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite