Dezbatere „Historia“. Franţa şi Anglia condamnă Tratatul de Pace de la Bucureşti: „Un dictat impus României“

Franţa şi Anglia condamnă Tratatul de Pace de la Bucureşti: „Un dictat impus României“

În planul relaţiilor internaţionale, Tratatul de Pace de la Bucureşti din 7 mai 1918 a fost condamnat de Franţa şi Anglia, state care au numit-o „dictatul impus României“, ceea ce şi era, de fapt.

Ştiri pe aceeaşi temă

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 

În planul relaţiilor internaţionale, Tratatul de Pace de la Bucureşti din 7 mai 1918, a fost condamnat de Franţa şi Anglia, state care au numit-o ,, dictatul impus României”, ceea ce şi era de fapt. Tratatul a fost ratificat de către Germania: pe 4 iunie 1918 – Bundesratul german, 3 iulie - Reichstagul german, de către Camera Deputaţilor pe 28 iunie, de către Senatul român pe 4 iulie 1918. Din fericire, regele Ferdinand a refuzat să semneze şi prin aceasta, să ratifice documentul. Ironia sorţii face ca acelaşi prim-ministru care la semnat din partea României, în speţă Alexandru Marghiloman,  să fie şi cel care la sfârşitul lunii octombrie l-a denunţat.

De ce a ratificat Parlametul României Pacea de la Bucureşti? Care au fost culisele prin care România a încercat să îşi menţină armata mobilizată? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Dan Falcan, Florin Cristescu, profesor de istorie, şi Ciprian Plăiaşu, editor Historia, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: