Dezbatere Historia: Nicolae Ceauşescu – cel mai bun preşedinte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu în 1976 FOTO Fototeca online a comunismului românesc 380/1976
Nicolae Ceauşescu în 1976 FOTO Fototeca online a comunismului românesc 380/1976

Chiar şi la 25 de ani de la moartea sa, Nicolae Ceausescu reuşeste să stârnească controverse şi admiratie în rândul românilor care vor fi chemati la urne la finele acestui an pentru a-şi desemnea preşedintele.

 

În acest context, INSCOP a efectuat recent un sondaj de opinie, la comanda ziarului Adevarul şi a revistei Historia, în care se cerea respondenţilor să indice, dintre toţi preşedinţii pe care i-a avut România, pe cel care s-a potrivit cel mai bine funcţiei. Cei mai mulţi, cam 25%, au considerat că Nicolae Ceauşescu.

Mai există interes faţă de comunism? Sunt românii nostalgici după Epoca de Aur? A fost Ceauşescu un asemenea lider încât să se poată identifica cu funcţia prezidenţială? La toate aceste întrebări şi la multe altele am încercat să răspundem în ediţia de vineri a Dezbaterilor Historia de la Adevărul Live, alături de invitaţii noştri: domnul Călin Hentea, colaborator Historia şi specialist în propagandă şi manipulare şi colegul nostru, jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, într-o ediţie moderată de Ciprian Plăiaşu, editor coordonator Historia.ro

sondaj

Cum s-a ajuns la răspunsurile din acest sondaj?

Călin Hentea: Educaţia civică, educaţia politică nu mai merge să fie o chestie opţională, dacă vreau o fac, dacă nu, nu. Chiar trebuie făcute pentru că altfel efectele sunt catastrofice. De tipul acestui sondaj. E un semnal de alarmă. Nu putem să justificăm că Nicolae Ceauşescu este pe locul întâi numai datorită faptului că a devenit un soi de personaj media, pop, asigură nişte ratinguri sau nişte tiraje în momentul când apare el. Mai ales dacă e vorba de nişte cancanuri din viaţa lui personală: ce zicea bucătăreasa, ce zicea şoferul sau alte discuţii de genul ăsta, ce mare patriot a fost, de fapt, Ceauşescu. Nu. Nu acolo este explicaţia. Explicaţia rezidă într-o stare de profundă incultură şi lipsă de educaţie a majorităţii electoratului român care îl va duce în situaţia în care, culmea, ne văităm cu toţii. Toată lumea se vaită de starea în care este România actuală. (...)

Călin Hentea: În comparaţie cu cei bătrâni, care se duc de dimineaţă la vot, că aşa au fost ei învăţati. Ei se duceau să voteze şi la aşa-zisele alegeri de pe timpul lui Ceauşescu pentru Marea Adunare Naţională. Ei vor decide, în ultimă instanţă configuraţia politică a acestei ţări. Cei de 20, 30 de ani care, în ultimă instanţă, veţi suporta consecinţele acestui vot, câţi veţi merge şi veţi vota? Intraţi în 23,9% (n.r. cei care consideră că niciunul dintre preşedinţi nu era un candidat ideal, care nu votează).

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite