Dezbatere Historia: Ce a mai rămas din Constantin Brâncoveanu

Dezbatere Historia: Ce a mai rămas din Constantin Brâncoveanu

La 300 de ani de la execuţia şi martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi ne propunem să-l redescoperim pe voievodul ridicat în rândul sfinţilor, dincolo de clişeele imprimate de diverse epoci. Astăzi, din păcate, Constantin Brâncoveanu nu mai e decât o prezenţă palidă în manualele şcolare, ajungând să fie asimilat mai degrabă cu un sfânt, printre mulţi alţii, ale cărui moaşte sunt în Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
Şi, totuşi, cine a fost cu adevărat Constantin Brâncoveanu? La această întrebare, dar şi la multe altele va răspunde istoricul Dan Falcan, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, transmisă pe site-ul adevarul.ro, vineri, începând cu ora 11.00.
 
Constantin Brâncoveanu este exemplul-simbol al personalităţii căreia sfâşietorul deznodământ al vieţii, împreună cu cei patru fii, i-a conferit dincolo de accesul în Panteonul Sfinţilor Români, aura martirului prin excelenţă, a domnitorul capabil să se sacrifice pe sine şi pe ai săi pentru credinţă şi ţară, nemurit în baladele populare, în cărţile de istorie, în literatură sau dramaturgie.
 
Sperăm ca mediatizarea celui care a fost Constantin Brâncoveanu, cu numeroase detalii din viaţa, domnia şi sfârşitul său să ridice semnele de întrebare necesare asupra modului în care promovăm modelele ce stau la baza identităţii şi conştiinţei de cetăţean român.
 
Istoricul Dan Falcan a subliniat importanţa domniei lui Constantin Brâncoveanu.
”Constantin Brâncoveanu este o personalitate aparte în istoria românilor. A avut cea mai îndelungată domnie între Ştefan cel Mare şi Carol I. Este un domnitor pre-modern, dacă ne gândim de stilul brâncovenesc pe care l-a impus. De asemenea, a ştiut cum să-şi organizeze cancelaria domenească: avea traducători, analişti de politică externă, era foarte bine conectat la ceea ce se întâmpla în orient şi occident”, afirmă istoricul.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările