Dezbatere Historia LIVE. Prăbuşirea României Mari. De ce am cedat Basarabia

Prăbuşirea României Mari. De ce am cedat Basarabia

Acum 80 de ani, Bucureştiul primea o telegramă de la Moscova prin care URSS solicita guvernului României cedarea Basarabiei şi a părţii de nord a Bucovinei. În lipsa unui răspuns satisfăcător, primit în 24 de ore, URSS urma să declanşeze ofensiva militară împotriva României, se preciza în textul ultimatumului.

Puteţi urmări şi comenta emisiunea AICI

Pe 27 iunie, 1940, Regele Carol al II-lea a convocat Consiliul de Coroană, un organism consultativ, şi după două şedinţe, a decis să accepte cererile lui Stalin. De ce am cedat aşa de uşor? De ce nu am fost capabili să ne apărăm? Putea România şă ia altă decizie, în condiţiile în care Hitler şi Stalin îşi împărţiseră sferele de influenţă în Europa prin Pactul Ribbentrop-Molotov?

Discutăm despre momentul cedării Basarabiei şi consecinţele acestui act, la Dezbaterile Historia, live pe Facebook Historia şi Adevărul, începând cu ora 12.00, cu profesorul Iulian Fota, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi cu istoricul Manuel Stănescu. O emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: