Dezbatere „Historia” la „Adevărul Live”: Cine s-a opus României la Conferinţa de Pace de la Paris?

Cine s-a opus României la Conferinţa de Pace de la Paris?

Pentru România, Primul Război Mondial nu s-a încheiat la 11 noiembrie 1918. Înaintarea Armatei Române în Transilvania s-a făcut în etape, iar până la sfârşitul lunii ianuarie 1919, soldaţii români au ajuns la Munţii Apuseni.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 21 martie 1919 are loc proclamarea Republicii Sovietice a Sfaturilor în Ungaria, fapt ce nelinişteşte profund Puterile Aliate şi în special România. În acel moment, forţele bolşevice ameninţau România din est, nord şi sud. Doar o lună mai târziu, în noaptea de 15 spre 16 aprilie, armata maghiară bolşevică a atacat puternic trupele române în Munţii Apuseni. Contraofensiva românilor nu s-a lăsat aşteptată – în doar cinci zile de operaţiuni, trupele române intră în Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta, iar la 30 aprilie, soldaţii români au atins râul Tisa. Chiar şi aşa, informaţiile militare arătau faptul că România era în continuare sub spectrul unei invazii comune atât a trupelor bolşevice ruse din nord şi est, cât şi a trupelor maghiare bolşevizate. A continuat însă şi bătălia diplomatică pe care România o ducea la Conferinţa de Pace de la Paris pentru recunoaşterea internaţională a unirii Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei cu România. Nu a fost o luptă uşoară, dimpotrivă. Diplomaţia română a trebuit să navigheze în ape furtunoase şi să se strecoare printre interesele Marilor Puteri. 
 
Cine s-a opus României la Conferinţa de Pace de la Paris? 1919. De ce pericolul bolşevic putea fi letal pentru România, dar şi pentru o bună parte din Europa? Cine a sprijinit acţiunea trupelor române din Ungaria? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Florin Cristescu, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: