Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 12.00. Dictatura de după dictatură: Cum a ajuns Ion Antonescu la putere

Dictatura de după dictatură: Cum a ajuns Ion Antonescu la putere

Când l-a chemat pe Ion Antonescu pentru a forma un nou guvern, Carol al II-lea se gândea că generalul îi va salva şi tronul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Regele se afla într-o situaţie disperată, dar nu avea în vedere să renunţe la putere. În vara lui 1940, România pierduse Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţei, Ardealul de Nord şi se pregătea să cedeze şi Cadrilaterul. Pentru Carol al II-lea nu erau motive suficiente pentru a renunţa la domnie. Ion Antonescu nu avea de gând ca, odată chemat la conducere, să-şi joace rolul pentru ca mai târziu să fie înlăturat.
 
Generalul îşi dorea puterea pentru el, şi nu pentru altcineva. Aşa că, între 4 şi 6 septembrie 1940, se derulează la Palatul Regal drama sau melodrama, ţinând cont de episoadele de plâns patetic ale suveranului, debarcării lui Carol al II-lea. Dictatura regală a lui Carol este înlocuită de dictatura militară a lui Antonescu.
 
Discutăm despre evenimentele din septembrie 1940 şi consecinţele lor, la „Dezbaterile Historia”, live pe Facebook „Historia” şi „Adevărul”, începând cu ora 12.00, cu istoricii Manuel Stănescu şi Dorin Stănescu. O emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: