Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 10.00: Istoria fascinantă a exploatării petrolului în România

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 10.00: Istoria fascinantă a exploatării petrolului în România

Sonde pe  Valea Prahovei la începutul secolului al XX-lea

Cu puţin timp înainte de Unirea din 1859, fraţii Mehedinţeanu construiau la Ploieşti o instalaţie de rafinare/distilare a petrolului pentru a obţine petrol lampant. Încercau astfel să obţină combustibilul necesar iluminării Bucureştiului, contract pe care îl câştigaseră.

Este România prima ţară din lume care a construit o rafinărie? Este de dezbătut. Dar, în mod cert, România este prima ţară care a raportat şi a înregistrat, în mod oficial, producţie de petrol: 275 de tone, în 1857. În mod clar, de peste 150 de ani, petrolul a constituit resursa care a modernizat economia României. 

Importanţa strategică a petrolului în era industrială a jucat un rol major şi în istoria României. Instalaţiile petroliere şi sondele de producţie au fost distruse în 1916 pentru a nu cădea în mâna germanilor intacte, în momen-tul în care armata şi administraţia au fost nevoite să se retragă în Moldova.

Este România prima ţară din lume care a construit o rafinărie? Ce rol a deţinut exploatarea petrolului în modernizarea României? Discutăm despre toate acestea la „Dezbaterile Historia”, la „Adevărul Live”, cu  istoricii Dorin Stănescu şi Florin Cristescu, într-o emisiune moderată de Ciprian Stoleru, redactor „Historia”. Emisiunea va fi transmisă live, începând cu ora 10.00, pe adevarul.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: