Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Criză majoră la Kiev. Războiul costă Ucraina 100 de milioane de euro lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbatere Histora cu Alexandru Grumaz şi Octavian Milewski FOTO Eduard Enea
Dezbatere Histora cu Alexandru Grumaz şi Octavian Milewski FOTO Eduard Enea

Situaţia explozivă din Ucraina şi cea din Orientul Mijlociu riscă să degenereze. Cum vor evolua aceste conflicte? La această întrebăre, dar şi la multe altele au raspuns generalul Alexandru Grumaz şi Octavian Milewski, cercetător independent în relaţii internaţionale, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi Ciprian Plăiaşu, transmisă pe site-ul adevarul.ro.

Cele mai importante declaraţii:

Octavian Milewski: Pe frontul de război sunt veşti bune şi rele: armata ucraineană a eliberat un oraş şi e pe care să elibereze un altul. La graniţă cu Rusia sunt două cazane, două formaţiuni militare ucrainene încercuite: pe de o parte stau ruşii, de cealaltă stau separatiştii şi sunt bombardaţi cu artilerie reactivă. În acelaşi timp, în armată, în rândul celor izolaţi acolo, sunt voci tot mai multe care promit răzbunare faţă de conducerea supremă a armatei ucrainene, pentru că soldaţii se simt abandonaţi. Sunt câteva brigăzi de trupe relativ bine pregătite, cu experienţă, care se simt inutile: nu şi-au atins obiectivul pentru că nu li s-a asigurat spatele. 

Despre evoluţiile de la Kiev avem veşti bune. Kievul are nevoie de schimbare şi de o legitimare a puterii. Preşedintele Poroşenko are un partid care nu e parlamentar, dar care în sondaje înregistrează o creştere fulminantă: are 17% şi poate ajunge la 21%.

E nevoie de o resetare urgentă a sistemuui, pentru că e acelaşi Parlament care îi vota lui Ianukovici toate legile. E nevoie de o resetare pentru a reflecta adevărata distribuţie de putere. 

Situaţia în plan militar nu e chiar roz pentru Ucraina. În urmă cu câteva zile s-a vorbit despre mobilizarea parţială. Se aşteaptă ca 60.000 de rezervişti să fie mobilizaţi în următoarele luni E sugestiv pentru nevoile armatei ucrainene. Demisia premierului a survenit ca urmare a căderii pachetului de legi privind bugetarea războiului, fiindcă se impune plata fiecărui ofiţer, compensaţii familiilor pentru rudele pierdute. Războiul costă Ucraina 100 de milioane de euro lunar. Imediat ce obţin un împrumut de la FMI sau UE, îl trimit pe front. Ucraina poate ajunge în toamnă în incapacitate de plată.

Milewski

Alexandru Grumaz: Este vorba de o criză locală cu repercusiuni geopolitice la nivel internaţional. Avem 3 tipuri de conflicte şi 3 zone: Ucraina, Irak şi Israel. Aceste conflicte sunt de 3 tipuri: 

  • shadow conflict, în care se încadrează toate cele 3 zone. Sunt forţe speciale, insurgenţi necalificaţi, se foloseşte tehnică militară cu putere de distrugere foarte mare. 
  •  iron war - mijloace clasice
  • silicon war - războiul cibernetic. 

În spatele fiecărei forţe insurgente se află un stat mare: în spatele Hamas se află Iran, în spatele conflictului din Ucraina se află Rusia, iar în spatele statului islamc se află state mari şi importante din Golf. 

Diferenţa e că în Ucraina avem o luptă cu instituţiile statului, o destabilizare a sistemului statal, în Irak avem o luptă dusă de insurgeni împotriva prietenilor americanilor (cei de la Bagdad) şi împotriva duşmanilor americanilor (de la Damasc) şi în Israel este conflictul care se manifestă de foarte mult timp, cu rădăcini adânci, iar ceea ce se întâmplă acolo are loc şi din cauză că în 2006, în Fâşia Gaza, Hamas a preluat conducerea. 

Conflictul nu se va opri atâta timp cât Rusia doreşte o federalizare a Ucrainei.

Despre aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Alexandru Grmaz: Americanii au mai puţine relaţii cu ei, de aceea le e mult mai uşor să ia nişte decizii de sancţionare a oligarhilor. Sancţiunile se îndreaptă, în general, spre sectorul bancar, dar interesant e că Putin are o teamă că Poroşenko ar putea să rezolve conflictul. Discuţia din Brazilia cu Merkel, de la Campionatul Mondial, a fost pe această temă. S-a discutat despre a aduce la masă insurgenţii şi Guvernul, ceea ce ar însemna o recunoaştere a insurgenţilor. 

Alexandru Grumaz la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

 Rusia va finanţa în continuare operaţiunile speciale care se desfăşoară în estul Ucrainei. A avut două obiective: primul a fost Crimeea, despre care nu mai vorbeşte nimeni, al doilea federalizarea Ucrainei, adică neimplicarea ei în nicio structură a Uniunii Europene. Cu Moldova şi cu Georgia duce un război economic. 

Războiul militar e acompaniat de unul economic dus de Rusia împotriva celorlalte state şi împotriva Ucrainei. 


Mai mult, Ucraina a alunecat într-o criză politică majoră după ce premierul Arseni Iaţeniuk a depus joi mandatul Guvernului de la Kiev pe care îl conducea, după ce coaliţia guvernamentală „Calea Europeană“, aflată la conducerea ţării după înlăturarea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, s-a autodizolvat. Formaţiunea Udar condusă de fostul campion la box Vitali Kliciko, şi ultranaţionaliştii din Svoboda, au anunţat joi retragerea din coaliţia aflată la putere la Kiev.

Nici în Orientul Mijlociu situaţia nu s-a mai calmat. Recent, prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul că a devenit un „stat al terorii” prin ofensiva militară pe care o desfăşoară în Fâşia Gaza, împotriva militanţilor Hamas.Potrivit celui mai recent bilanţ, în ultimele 16 zile, peste 750 de palestinieni şi 33 de israelieni şi-au pierdut viaţa după ofensiva israeliană din Fâşia Gaza. Atacurile israeliene asupra palestinienilor vin după ce gruparea teroristă Hamas a lansat mai multe tiruri de rachete asupra oraşelor din Israel

Brzezinski: „Lumea trece printr-o perioadă de instabilitate fără precedent în istorie

Geopoliticianul Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter, a vorbit recent despre teama că lumea trece acum printr-o perioadă de instabilitate fără precedent după al Doilea Război Mondial.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite