Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Bătălia de la Mărăşti, „prima victorie adevărată din istoria Armatei Române”

Dezbatere „Historia”: Bătălia de la Mărăşti, „prima victorie adevărată din istoria Armatei Române” 

Iarna 1916-1917 a fost o iarnă a durerii pentru România. Cu armata aproape distrusă pe câmpul de luptă, cu mai bine de 2/3 din teritoriul ţării ocupat, cu Moldova plină de refugiaţi şi bântuită de un nemilos tifos exantematic, cu un aliat rus tot mai şovăielnic, speranţa unui viitor mai bun pentru statul român abia mai licărea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poate cea mai dramatică descriere a situaţiei din acele momente o face contele de Saint-Aulaire, ambasadorul Franţei în România în acea perioadă: „Dacă aş încerca, schiţândo numai, să evoc icoana suferinţelor care copleşeau România, spre a-i găsi un loc într-un imaginar muzeu al frumuseţilor morale, ar trebui să aşez în sala capodoperelor această ţară ale cărei virtuţi se ridică la înălţimea suferinţelor şi chiar mai sus”. Nimeni nu avea să bănuiască atunci că, din toate umilinţele şi suferinţele îndurate de armata şi poporul român în 1916, peste doar un an se vor scrie cele mai frumoase şi mai dramatice fapte de vitejie din istoria României.
În vara anului 1917, la Mărăşti, pentru prima oară după 11 luni de la intrarea României în război, soldaţii Armatei 2 conduse de generalul Averescu au văzut cum inamicul fuge speriat din faţa lor. A fost, aşa cum avea să consemneze Alexandru Averescu, „prima victorie adevărată din istoria Armatei Române moderne”. Conform rapoartelor lui Averescu, consecinţele ofensivei de la Mărăşti şi-au atins într-o mare măsură scopul. Pe lângă numeroasele pierderi cauzate inamicului, viitorul mareşal al României enunţa: „Moralul ofiţerilor şi trupei Armatei II române s-a ridicat foarte mult, căci pentru întâia oară după 11 luni de la intrarea României în război, ei au văzut că inamicul atacat fuge din faţa lor, că el cedează terenul, că-i iau prizonieri, că-i capturează material (arme, mitraliere, tunuri).”
Din punct de vedere naţional, fuseseră eliberate 30 de sate şi s-au câştigat 500 de km², au fost capturaţi 3.000 de soldaţi austro-ungari şi germani şi cel puţin 60 de tunuri. Numărul victimelor în rândul românilor s-a ridicat la 1.469 de morţi, 3.052 de răniţi şi 367 de dispăruţi.
De ce este bătălia de la Mărăşti un capitol de aur în istoria României? Ce consecinţe a avut? Cum ar trebui să ne privim astăzi bătălia de la Mărăşti? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Marius Diaconescu, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru  şi transmisă în direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările