Despre omenire, cu prietenul lui José Saramago

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul portughez Rui Zink, apropiat al laureatului Nobel, şi-a lansat ieri la Bucureşti romanul „Destinaţia turistică“, care imaginează viitorul Europei.

În vârstă de 50 de ani, Rui Zink este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori portughezi şi a fost prietenul lui José Saramago. Zink a venit la Bucureşti pentru a-şi lansa cel de-al patrulea titlu. I-au mai fost publicate romanele „Cititorul din peşteră", „Aşteptarea" (apărute la Editura Humanitas) şi „Banca de rezerve" (Editura Curtea Veche). Scriitorul s-a aflat pentru a doua oară în România, iar lansarea a avut loc la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală.

Romanul „Destinaţia turistică" (Editura Humanitas, 2011) este o  distopie, poveste în care destinul uman se întrepătrunde cu Dumnezeu şi cu moartea. Zink scrie cu un umor nebun, care sfidează tragedia. Şi vrea să ştie cât de departe poate merge omenirea până la autodistrugere. „Într-o lume fără destinaţie", scrie Zink în cartea sa, „Dumnezeu este turistul suprem". „Apare când vrea. Şi pe urmă o şterge. Este şi nu este pretutindeni, adică mereu în tranzit. Nu-şi asumă responsabilităţi, graţie escrocheriei cu liberul-arbitru. Iar noi am fost făcuţi după chipul şi asemănarea sa...".

Fiecare scriitor are prezentul lui

José Saramago l-a inspirat pe Zink să înţeleagă altfel prezentul. „Un scriitor trebuie să fie angajat", a explicat el într-un interviu care va apărea în „Weekend Adevărul". La întâlnire, cu o zi înainte de lansarea romanului la Bucureşti, Zink avea un aer bonom şi era relaxat. Purta un tricou albastru şi-un sacou bej şi glumea des, aşezat la una dintre mesele unui restaurant cochet de pe strada Paris.

 Zink a mai povestit că nu se simte intimidat de moştenirea literaturii unor scriitori-legendă, precum Fernando Pessoa sau Saramago. „Sigur că eram copleşit la 20 de ani. Am conştientizat însă că fiecare scriitor trebuie să aibă prezentul lui. Apoi, dacă n-ar fi existat ei, literatura portugheză de azi n-ar mai fi fost atât de tradusă. Ne-au deschis un drum". 

Însă cel mai incitant lucru din spusele lui a fost convingerea că romanul „Destinaţia artistică" ascude un răspuns la viitorul lumii, roase de criza economică. Portugalia, ţara unde s-a născut şi trăieşte Zink, la Lisabona, este una dintre cele mai afectate din Europa. „Scriitorii nu prevăd viitorul. Îl pot vedea nu pentru că sunt clarvăzători, ci pentru că viitorul este deja sub ochii lor", a spus Rui Zink.

„Am scris romanul în urmă cu trei ani şi cred că este despre ce se întâmplă astăzi. Eu sunt un optimist sceptic. Asta înseamnă că sper la ce va fi mai bun - de aceea îmi cresc copiii şi încă nu m-am împuşcat. Ce mă face să fiu sceptic e, însă, felul în care oamenii folosesc cuvântul «niciodată». Acest «niciodată» este exact ca în povestea cu fata care se îndrăgosteşte mereu de tipul nepotrivit şi de fiecare dată‑şi zice: «Niciodată n-o să mai fac asta!». Şi iar dă peste un tip...

Aşa că, atunci când Europa spune: «Niciodată nu vom mai avea un război!», mă îndoiesc. Parcă a mai spus asta şi-n anii '80, nu? Îmi pare rău să admit, dar Europa şi statele europene şi noi europenii suntem în situaţia asta. Dacă eram pesimist, spuneam chiar că suntem ca în anii '20...", şi-a încheiat Rui Zink argumentaţia. „Deci, dacă cititorii vor să afle ceva despre viitorul Europei, să citească romanul meu. Asta e găselniţa mea de vânzare", şi-n colţul gurii i-a mijit un zâmbet.

"Dumnezeu este turistul suprem. Este şi nu este pretutindeni, adică mereu în tranzit. Nu-şi asumă responsabilităţi, graţie escrocheriei cu liberul‑arbitru. Iar noi am fost făcuţi după chipul şi asemănarea sa...

"Scriitorii nu prevăd viitorul. Îl pot vedea nu pentru că sunt clarvăzători, ci pentru că viitorul este deja sub ochii lor.''
Rui Zink scriitor

Narat de Mihai Dobrovolschi

Rui Zink este şi autorul a două romane grafice - „Arte Suprema" (1997) şi „Rei" (2007), realizate împreună cu António Jorge Gonçalves -,  fiind primul scriitor care a lansat acest concept în Portugalia. Este cunoscut şi ca traducător. L-a tradus în portugheză pe Saul Bellow. Romanul său „Cititorul din peşteră" a fost lansat în urmă cu doi ani şi în varianta audiobook, fiind narat de vedeta radio Mihai Dobrovolschi. Recenta apariţie editorială a lui Rui Zink, „Destinaţia turistică", editată de Humanitas în colecţia „Cartea de pe noptieră" are 216 pagini şi costă 19 lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite