Declaraţia comună a partidelor maghiare din România pentru autonomie – războiul hibrid al Ungariei la adresa României continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autonomie pentru Transilvania

Încă de la început trebuie amintită o informaţie halucinantă, care până acum nu a intrat în atenţia opiniei publice din România. Guvernul Ungariei, stat aliat NATO şi membru UE, are, de câţiva ani, un înalt reprezentant pentru autonomia teritorială a minorităţii maghiare, funcţie ocupată de Katalin Szili, un cunoscut om politic ungar, fost preşedinte al Parlamentului ungar.

În zilele dintre Crăciun şi Anul Nou scriam un articol referitor la depunerea Statutului de autonomie al ţinutului secuiesc de către UDMR la Camera Deputaţilor. Nu eram convins atunci că iniţiativa reprezintă o simplă miză electorală pentru UDMR şi autorităţile de la Budapesta sau gestul în sine semnifica existenţa unui element din războiul hibrid pe care Ungaria îl practică de ceva timp la adresa României.

Vezi si Statutul de autonomie secuiesc

 Iată că nu au trecut mai mult de câteva zile şi ieri liderii UDMR, Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Partidului Civic Maghiar au semnat, în 8 ianuarie a.c., în municipiul Cluj-Napoca, principiile unei declaraţii comune pentru autonomie, care statuează autonomia teritorială, alături de cea personală şi culturală între priorităţile celor trei partide politice maghiare din Transilvania.

Gestul, profund anticonstituţional, vine practic în debutul anului în care România celebrează Centenarul Marii Uniri şi demonstrează că Budapesta, prin organizaţiile maghiare pe care le controlează, va acţiona mai incisiv ca niciodată împotriva României şi va continua să încerce discreditarea Centenarului.

Deşi în cadrul conferinţei de presă de la Cluj-Napoca, atât Kelemen Hunor cât şi Szilagyi Zsolt (PPMT) şi Biro Zsolt (PCM) au negat că iniţiativa aparţine Ungariei, realitatea faptelor este cu totul alta.

Practic, declaraţia comună pentru autonomie semnată de liderii celor trei organizaţii reprezentative maghiare este emanaţia doamnei Katalin Szili., a carei sarcină principală în guvernul iliberal de la Budapesta este de a „armoniza” diferitele concepte de autonomie teritorială (aşa cum este prezentată pe site-ul oficial al guvernului Ungariei), toate desenate pe graniţe etnice, şi a coordona procesul autonomist din ţările limitrofe Ungariei, ţări între care regăsim 2 state membre NATO – România şi Slovacia şi un stat – Ucraina care se confruntă cu un război separatist girat de Moscova şi a cărei statalitate este subminată constant de Budapesta, deşi atât NATO, cât şi UE duc o politica protectivă faţă de Kiev.

Deşi autonomia teritorială este un concept profund anticonstituţional şi un subiect constant de provocări şi tensiuni care servesc perfect intereselor Federatiei Ruse, nici Washington şi nici Bruxelles nu au reacţionat până acum faţă de această decizie a guvernului condus de pro-rusul Viktor Orban, de a desemna un înalt oficial să gestioneze problematica autonomiei, oficial care, în ultimii ani, a acţionat constant pentru ca liderii politici maghiari din România să ajungă la o înţelegere comună în privinţa conceptului autonomist.

Click aici pentru continuare pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite