„Deceniul 1991-2000 a fost singura etapă când în România postdecembristă s-a scris istorie fără cenzură“

Un tom de peste 400 de pagini, dintre care 120 sunt mărturii iconografice, intitulat "La cumpăna veacurilor" - apărut la iniţiativa şi cu efortul istoricului militar colonel (ret.) dr. Aurel Pentelescu, secondat de tenacele Laurenţiu Popescu - atrage cititorul prin inserarea unui interviu fluviu, care a fost consemnat pe 218 pagini, a cărui focalizare este pe o perspectivă aparte asupra apărării interesului naţional, în anumite etape istorice.
Foarte corect articolul. Dupa 2000, la inceput mai subtil insa acum mai pe fata, s-a inceput o noua rescriere a istoriei, altfel insa decat cea de dinainte de '89. Etape istorice care au marcat tara asta sunt fie trecute sub tacere cvasi-totala fie prezentate dintr-un singur punct de vedere (a se vedea cazul lui Ion Antonescu cu toate relele si bunele lui, trecut acum "la index"). Iar cazul lui Antonescu nu este singular. Istoria trebuie sa prezinte faptele asa cum au fost, indiferent daca unele din ele fac parte din partea "intunecata" a lucrurilor. Cand inceteaza sa faca lucrul asta, si prezinta lucrurile deformat, istoria nu mai este istorie ci devine ideologie.
Cred ca am uitat sa dau si celalte exemple - sa sa intelegea ce vroiam sa spun cu prezentarea distorsionata a istoriei: episodul Carol al-doilea (in special revenirea pe tron), rascoala de la 1907 (prezentata deformat inainte de '89, azi trecuta total sub tacere), momentul 1918 (si nu ma refer la unirea din 1918 ci la rezultatul primului razboi mondial pentru noi), Balcescu(pe nedrept uitat dupa '89 din cauza folosirii lui inainte de '89), chiar si episodul Cuza(din pacate si el un personaj folosit politic inainte de '89). Iar lista ar putea continua cu multe alte exemple.
@OUO MA amuza ca primiti 20 de minusuri ( pana in momentul in care fac aceasta postare ) dar nici unul dintre emitentii lor nu va contrazice cu argumente desi Dvoastra dati niste exemple foarte concrete de subiecte istorice rastalmacite sau, si mai rau, intrate sub obroc fiindca desfasurarea lor nu a fost dupa canoanele "corectitudinii politice". Din pacate si la noi ca si in alte parti stiinta istoriei este intrata intr-un proces de dizolvare si decredibilizare datorat diverselor "Ministere ale Adevarului" care se pun pe picioare in multe tari ale globului.