De ce a refuzat Albert Einstein să devină preşedintele Israelului. Motivul invocat avea de-a face cu inteligenţa sa

Ca deţinător al premiului Nobel Albert Einstein avea un CV impresionant, care-l recomanda pentru cea mai înalt funcţie în stat. Totuşi, faimosul fizician a refuzat politicos asemenea poziţie atunci când i s-a propus să devină cel de-al doilea preşedinte al Israelului.
. din păcate, nu sunt mulți cei ce-și recunosc (public) limitele 😲 deh!, sunt puțini Einsteini, din ce în ce mai puțini, și, în niciun caz în politică 😏 onestitatea nu-i dă afară din casă! ♒️🐵
Exact, politica nu este pentru savanți, savantul nu este învățat în cercetările sale să facă mașinațiunile făcute de catre politrucime .
Einstein era un om de mare bun-simt (mai ales ajuns la intelepciunea varstei a 2-a). Iata de pilda ce ii scria in celebra scrisoare privata adresată lui Eric Gutkind, filosof german de origine evreiască, care-i trimisese o carte in care invoca rolul mesianic al religiei iudaice: "Cuvântul ‘Dumnezeu’ nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive″, scria Einstein cu un an înaintea morţii sale, în aprilie 1955. “Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, a adăugat omul de ştiinţă în misiva sa de o pagină şi jumătate, cunoscută sub numele de ”Scrisoarea lui Dumnezeu”. PS: Persoana care a achiziţionat scrisoarea lui Einstein la licitatia din 2018 a plătit 2,9 milioane de dolari !!
Sa ne mai amintim "o faza": - in august 1939, președintele american primea o scrisoare semnată de Albert Einstein, în care era avertizat asupra pericolului pe care l-ar putea reprezenta Germania în materie nucleară, făcand apel ca Statele Unite ale Americii să înceapă să lucreze la fabricarea bombei atomice. (Scrisoarea fusese de fapt redactată de alți trei fizicieni, de origine maghiară, prieteni și colegi ai lui Einstein, acesta din urmă fiind însă singurul care și-a pus semnătura pe document.) - Fizicianul a ajuns sa regrete gestul. Intr-o ediție Newsweek din 1947, un articol se intitula astfel: „Omul care a început totul“. În conținutul materialului cu pricina era citat Albert Einstein spunînd: Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă bomba atomică, nu aș fi ridicat nici un deget niciodată !" (dilema veche)