De Centenar: Clădiri istorice din şase oraşe, iluminate în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ateneul român, iluminat în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“
Ateneul român, iluminat în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“

Zece clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri de la 1918 şi de ultimii o sută de ani vor fi iluminate arhitectural, până pe 13 noiembrie, în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“. Evenimentul se desfăşoară în Bucureşti şi în alte cinci oraşe din ţară.

Academia Română şi Palatul Regal din Bucureşti, Cazinoul din Constanţa, Muzeul Unirii din Iaşi, Catedrala Încoronării din Alba Iulia sunt câteva dintre clădirile istorice iluminate, până pe 13 noiembrie, în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“. Proiectul, cofinanţat de Ministerul Culturii, se derulează în Capitală şi în Iaşi, Constanţa, Sighet, Arad şi Alba Iulia, potrivit unui comunicat al transmis news.ro

În toate cele şase oraşe, spectacolul de lumini începe la ora 19,30 şi cuprinde câte cinci sesiuni a câte 15 minute.

  • 31 octombrie - Academia Română, Bucureşti
  • 1 noiembrie - Palatul Regal, Bucureşti
  • 2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, Bucureşti
  • 6 noiembrie - Cazinoul din Constanţa
  • 8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iaşi
  • 10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet
  • 12 noiembrie - Casa lui Ştefan Cicio Pop, Arad
  • 13 noiembrie - Catedrala Încoronării, Alba Iulia.  

Potrivit organizatorilor, membrii Asociaţiei Culturale pentru Educaţie prin Artă, scopul proiectului este de a pune în valoare cele 10 clădiri reprezentative şi de a le oferi locuitorilor din cele şase oraşe informaţii despre istoria monumentelelor sectate şi rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societăţii româneşti de la începutul secolului XX.

<

„Scopul acestei manifestări culturale este să repoziţioneze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv şi să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află“, a declarat Eugen Lumezianu, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţia prin Artă, în comunicatul respectiv.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociaţiei Culturale pentru Educaţia prin Artă şi cea a proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite