Cutremurătoarea poveste a „samaritenilor din Markowa“, polonezi executaţi de nazişti pentru că au ascuns evrei. „În beznă“ au existat oameni drepţi

Cutremurătoarea poveste a „samaritenilor din Markowa“, polonezi executaţi de nazişti pentru că au ascuns evrei. „În beznă“ au existat oameni drepţi

Muzeul Dedicat Polonezilor Care Au Salvat Evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care poartă numele Familiei Ulma

Soarta cutremurătoare a familiei lui Józef şi Wiktoriei Ulma, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte, motiv pentru care împreună cu cei şase copii ai lor au fost împuşcaţi de către ocupanţii germani, poate fi cunoscută de români până pe 17 aprilie vizitând expoziţia „Samaritenii din Markowa“ de la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria şi Józef Ulma au început să ascundă în gospodăria lor opt vecini evrei, chiar dacă astfel îi ameninţa pedeapsa cu moartea stabilită de nazişti. Această atitudine eroică a lor nu a fost una solitară. Potrivit istoricilor, în diferitele forme de asistenţă acordată evreilor au fost implicaţi între 300 de mii şi 1 milion de polonezi.

La 24 martie 1944, în urma unui denunţ, Wiktoria şi Józef Ulma (foto), cei şase copii ai lor cu vârste cuprinse între o jumătate de an şi opt ani (foto), precum şi cele două familii de evrei care se ascundeau la ei au fost împuşcaţi de către jandarmii germani. În momentul masacrului, Wiktoria era însărcinată în luna a noua. În ciuda tragediei şi terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupaţie, în casele ţăranilor din Markowa au supravieţuit până la sfârşitul războiului 21 de evrei. Această istorie extraordinară este prezentată în expoziţia de la Palatul Suţu din Bucureşti.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial germanii au ucis aproximativ 90% din comunitatea care număra aproape 3,5 milioane de evrei polonezi. Potrivit diferitelor estimări, au supravieţuit ocupaţiei germane cca. 40-120 de mii de evrei, care s-au ascuns în rândurile partizanilor şi populaţiei de polonezi sau în păduri. Numărul exact al polonezilor ucişi de germani pentru ajutorul dat evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime a rămas anonimă şi nu a fost păstrată întreaga documentaţie. Estimările istoricilor oscilează între 2,5 mii şi 50 de mii de persoane.

Polonezii constituie până astăzi cea mai mare grupare etnică premiată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul de „Drept între Popoare”, acordat pentru salvarea dezinteresată a evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (6620 persoane, adică 26% dintre toate persoanele premiate). În anul 1995, acest titlu a fost acordat post-mortem Wiktoriei şi lui Józef Ulma.

Pe 17 martie 2016, la Markowa, localitatea de unde provenea această familie care a dat dovadă de un curaj eroic, a fost inaugurat Muzeul Dedicat Polonezilor Care Au Salvat Evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care poartă numele Familiei Ulma. În acest context este prezentată la Bucureşti expoziţia „Samaritenii din Markowa”, a cărei versiune în limba română a fost pregătită de Institutul Polonez din Bucureşti în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti.

Vernisajul expoziţiei, organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Polone la Bucureşti, a avut loc în ziua de 22 martie, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.

Mai multe informaţii despre expoziţie: www.culturapoloneza.ro.

Expoziţia „Samaritenii din Markowa” poate fi vizitată până pe 17 aprilie 2016, la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti (Bulevardul Ion C. Brătianu 2).

Trailerul filmului „In Darkness“ / „În beznă“, de Agnieszka Holland

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: