Cum a pus mâna Securitatea din Est pe Banii Poporului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 11 aprilie 2015, seara dinaintea Paştilor,  rătăcind disperat pe marea de pelicule (prăfuite) despre Iisus Christos, dau pe Filmbox peste titlul „The People's Money“.

Înainte de a scrie despre ce-am văzut (ultima parte a unui film poliţist) mă străduiesc să aflu amănunte despre pelicule, dând curs maniei mele blestemate de documentare până-n pânzele albe. Zile-n şir mi-am bătut capul pe Google, accesând până la epuizare „The People's Money“. De fiecare dată, m-am pomenit cu pagini întregi despre „The Other People's Money“, comedia americană cu Danny DeVito.

Aventura a fost cu atât mai grea cu cât nu ţineam minte canalul TV pe care văzusem pelicula. Pe Filmbox, sâmbătă, 11 aprilie 2015, ora 20.30, dibuit înainte de  Borgia,  întâlnesc titlul „TAORT“.

Abia după ce accesez „TAORT“, într-un moment de inspiraţie întâmplătoare, îmi dau seama că „The People's Money“ e un episod din interminabilul serial poliţist germano-austriac TAORT, antic şi de demult.

Ce m-a îmboldit să scriu despre episodul „The People's money“? Acţiunea – vorba celui căzut la Bacalaureat – se petrece în Tirol. Inspectorul Maris Esner se ocupă de o crimă de acum 15 ani, după ce scafandrii descoperă într-un lac un cadavru legat de un stâlp de beton.

Cadavrul e al tatălui lui Sonja Kofler, fiica adoptivă a primarului din orăşelul tirolez Achensee. Ancheta, impulsionată de Sonja, poposită  aici cu mult timp în urmă, pentru a afla amănunte despre dispariţia tatălui, descoperă o realitate postcomunistă.

Heinz Borovski, vine în Tirol, din RDG, cu puţin înainte de  unificare, cu o sumă uriaşă de bani, pentru a-şi cumpăra o casă. Aici el  intră în legătură cu trei persoane – primarul,  directorul băncii locale şi un dealer auto, care îi înlesnesc plasarea banilor.

Banii sunt însă ai STASI. După Borovski vine un agent STASI ca să-i ia o parte din bani. Ar fi fără rost să istorisesc cine şi cum a comis crima. Oricum, cei doi oameni ai STASI ajung pe fundul lacului. Cu banii STASI înfloresc afacerile celor trei tirolezi.

Importantă mi se pare realitatea dezvăluită de acest episod. Agentul STASI pune mâna pe Banii poporului şi, intuind sfârşitul RDG, o taie în lume ca să-i cheltuiască.

O realitate care trimite la postdecembrismul românesc. N-au fost, oare şi la noi, oameni de-ai Securităţii care au pus mâna pe „People's money“ şi i-au folosit pentru a înflori afaceri în tranziţie? Da. Au fost. Numai că nimeni nu i-a împuşcat!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite