Cum a pus umărul Grigore Preoteasa  la asasinarea prietenului său Lucreţiu Pătrăşcanu

Cum a pus umărul Grigore Preoteasa  la asasinarea prietenului său Lucreţiu Pătrăşcanu

L. Pătrăşcanu, Th. Georgescu, Gheorghe Gheorghiu –Dej

Cu siguranţă că, într-o alta conjunctură istorică, Grigore Preoteasa şi-ar fi "divulgat" adevărata măsura de intelectual veritabil. Din păcate, însă, el n-a putut scăpa de boala "comunistă" şi depăşi "obiceiurile" politice specifice epocii în care a trăit.

Ştiri pe aceeaşi temă

   O mărturie elocventă,  în acest sens, este scrisoarea sa, din 27 februarie 1948, către Secretarul CC al PMR, recent descoperită în Arhivele Militare Române.  În scrisoarea - redactată, nu întâmplator, imediat după Congresul general al PMR (21-23 februarie 1948) -, Grigore Preoteasa îsi face "spovedania" (autocritica) pentru neaducerea, până acum, la cunoştinţa Partidului şi a conducerii sale, în speţa, a lui Gheorghiu-Dej, a discuţiilor sale, de dinainte şi de dupa 23 august 1944, cu Lucreţiu Patrăşcanu şi a concluziilor la care a ajuns.
 
Încercând să motiveze acest lucru, semnatarul scrisorii invocă relaţiile "foarte apropiate" pe care le-a avut, într-o vreme, cu Lucreţiu Patrăşcanu, cristalizate în lagarele de la Miercurea Ciuc (1940) şi Tg. Jiu (1943-1944). 
 
Având în vedere momentul şi maniera în care Grigore Preoteasa a făcut acest "gest", se poate spune, fără teama de a greşi, că el a însemnat, în fapt, o adeziune a sa la înlăturarea lui Lucreţiu Patrăşcanu din conducerea partidului şi, implicit, o încurajare pentru cei care au dispus, ulterior, destituirea acestuia din funcţia de ministru al Justiţiei (martie 1948), arestarea şi condamnarea lui la moarte.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările