Cum a fost sărbătorită Ziua Naţională în străinătate, la ambasade şi institute culturale

Cum a fost sărbătorită Ziua Naţională în străinătate, la ambasade şi institute culturale

Alexandra Dăriescu şi Gabriel Bebeşelea au concertat la Viena

O serie de evenimente au fost organizate în străinătate pentru a celebra ZIua Naţională a României, la sediul ambasadelor, institutelor culturale sau în săli prestigioase în oraşele reprezentanţelor României


Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin şi Ambasada României în Republica Federală Germană vor organiza un dublu eveniment de anvergură – omagierea a 100 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului Dinu Lipatti şi organizarea Zilei Naţionale a României la Berlin. Astfel, în data de 7 decembrie va avea loc un concert de muzică clasică şi va fi prezentată în sala de concert o expoziţie dedicată lui Dinu Lipatti, realizată de Muzeul „George Enescu“ din Bucureşti.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, a organizat un concert de muzică de cameră susţinut de cvartetul condus de violonista Irina Simon-Renes,dedicat compozitorului român George Enescu, la Biserica De Nieuwe Badkapel din Scheveningen, în data de 30 noiembrie. De asemenea, în data de 28 noiembrie a avut loc concertul Divine: Omagiu Maria Tănase, susţinut de solista Oana Cătălina Chiţu şi ansamblul ei, la Abaţia Neumünster Luxemburg.

În data de 29 noiembrie, Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Consulatul General al României la Seghedin au celebrat Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de Ansamblul folcloric „Cununiţa“ al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Sântana – Arad, urmat de o recepţie.În data de 4 decembrie, va avea loc un concertorganizat în colaborare cu Ambasada României,susţinut de Trupa Nightlosersla Hotelul Marriott din Budapesta, urmat de o recepţie. Trupa Nightlosers va interpreta o selecţie de piese de pe ultimele albume lansate.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“, a organizat un concert simfonic dedicat Zilei Naţionale a României, în data de 28 noiembrie la sediul filarmonicii. Concertul va fi susţinut de violonistul român Francesco Ionaşcu şi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici“, sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul împreună cu Consulatul General al României la Istanbul propun organizarea unui concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, în data de 5 decembrie, în Sala de concerte Cemal Reşit Rey. În perioada 29 noiembrie – 4 decembrie, la Catedrala Franciscană „Sf. Anton“ şi la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniţă Parascheva, vor avea loc două concerte susţinute de Grupul „Vlahos“în cadrul proiectului„Colinde bizantine la Istanbul“, organizatîn colaborare cu Comunitatea Ortodoxă şi cu Catedrala Franciscană „Sf. Anton“ din Istanbul. În data de 28 noiembrie a avut loc expoziţia de artă tradiţională românească, realizată în colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul şi Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, un concert de gală dedicat Zilei Naţionale a României, în interpretarea unui cvartet format din patru artişti români prestigioşi, rezidenţi în Portugalia: Constantin Sandu (pian); Radu Ungureanu (vioară); Ceciliu Ovidiu Isfan (violă); Laurenţiu Ivan-Coca (vioară). Concertul va avea loc în data de 29 noiembrie în Salonul Nobil al Academiei de Ştiinţe şi va fi urmat de o recepţie oferită de Ambasada României în Lisabona pentru corpul diplomatic şi invitaţii prezenţi la eveniment.

Institutul Cultural Român de la Londra a organizat Concertul extraordinar „Lipatti 100“ pentru a marca Centenarul Lipatti, Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Royal Philharmonic Orchestra, a avut loc în data de 28 noiembrie la Cadogan Hall. Concertul a fost susţinut de solista Alexandra Dăriescu şi Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Un alt eveniment organizat cu ocazia celebrării Zilei Naţionale va fi concertul demuzică clasică (canto) din cadrul seriei „Concertelor Enescu“, susţinut de soprana Andreea Soare, tenorul Florin Guzgă şi de pianistul Philip Richardson în data de 7 decembriela sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, îşi propune sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Madrid printr-un eveniment de diplomaţie culturală care să cuprindă un concert susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi de pianista Mara Dobrescoîn auditoriul Muzeului Lazaro Galdiano din Madrid (30 noiembrie),urmat de o recepţie şi un masterclass susţinut de Andrei Kivuîn data de 1 decembriela Conservatorul din Madrid (El Real Conservatorio Superior de Música de Madrid). În perioada 1-11 decembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid va organiza o expoziţie de măşti tradiţionale româneştiîn sala Mănăstirii Franciscane de Călugări „San José“ din Brihuega, în cadrul expoziţiei„Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale“ ale fotografului Florin Andreescuşi un spectacol lectură în limba spaniolă, în interpretarea actorului spaniol Ramiro Melgar, după o poveste românească. Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Primăria oraşului Gernika-Lumo şi Asociaţia culturală „1 Decembrie“, propune organizarea expoziţiei „Bucureştiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini“, în perioada 27 noiembrie – 11 decembrie, în oraşul cu valoare simbolică Gernika (Guernica).

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Ambasada României în SUA, a organizat un recital susţinut de soprana Andreea Soare, solistă a Operei Naţionale din Paris, acompaniată la pian de Yoan Hereau la Weill Recital Hall – Carnegie Hall, în data de 29 noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, organizează cea de-a IX-a ediţie a Săptămânii filmului românesc la Paris, între 5 şi 12 decembrie, ediţie care va avea loc în premieră la Cinéma Le Lincoln, în apropierea Champs-Elysées.Săptămâna filmului românesc de la Paris va prezenta publicului francez ultimele noutăţi cinematografice româneşti, fiind vorba de filme produse în 2016-2017, implicând proiecţii pe parcursul a opt zile, cuprinzând lungmetraje artistice, dintre care un film clasic şi două filme documentare. Vor fi susţinute inclusiv dezbateri cu regizorii sau membrii echipei de filmare sau actori, precum şi cu invitaţii.

Institutul Cultural Român de la Praga va marca Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de grupul folcloric vocal-instrumental„Fiii Putnei“ , în data de 4 decembrie, pe scena amplasată în aer liber în centrul capitalei ceheşti cu ocazia Târgului de Crăciun de la Praga. De asemenea, în ziua de 3 decembrie grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei“ va susţine un concertde colinde de Crăciun din zona Bucovinei la Biserica Românească de la Praga după slujba de duminică.

Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Ambasada României în Republica Italiană, Ministerul Român al Apărării Naţionale şi Ministerul Italian al Apărării au sprijinit organizarea concertului susţinut de fanfara Muzica Reprezentativă a Armatei din România şi de fanfara „Legione Allievi Carabinieri di Roma“, la Auditorium Parco della Musica din Roma, în data de 29 noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, un concert susţinut de Cvartetul Arcadia, care va avea loc în data de 28 noiembrie la Filarmonica Regală din Stockholm.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui la sediu, în perioada 27 noiembrie 2017 – 19 ianuarie 2018, expoziţia de pictură şi grafică „Magia penelului“, semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron (1934-2006). De asemenea, va organiza un eveniment muzical, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, în data de 27 noiembrie, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

Institutul Cultural Român de la Varşoviasusţine organizarea unui recital de vioară şi pian cu o dublă semnificaţie: omagierea creaţiei pianistului, compozitorului şi pedagogului român Dinu Lipatti, la aniversarea a 100 de ani de la naştere şi sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Recitalul va avea loc la Varşovia, în data de 2 decembrie la Palatul de pe Insulă (Palac na Wyspie) şi va fi organizat în colaborare cu Ambasada României.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va organiza expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial la Veneţia (1 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018), cu scopul de a prezenta publicului larg italian implicarea românilor şi a României în Primul Război Mondial, cu ajutorul documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă. De asemenea, va organiza în data de 1 decembrie concertul aniversar Lipatti 100,susţinut de violonista MălinaCiobanu şi pianistul italian Matteo Andri,în colaborare cu Scuola Grande di San Marco din Veneţia şi Muzeul Naţional „George Enescu“ din Bucureşti.

Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena marchează Ziua Naţională a României printr-un concert de muzică clasică în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania“ alături de solista Alexandra Dăriescu (dirijor Gabriel Bebeşelea). Evenimentul a avut loc pe 30 noiembrie în Sala Mare a Musikverein Viena. Pe 1 decembrie va avea loc la Haus der Kultur din Anif, landul Salzburg concertul intitulat „Periplu muzical România-Salzburg“, susţinut de şase studenţi români ai Universităţii „Mozarteum“ din Salzburg, realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Salzburg şi Ambasada României în Republica Austria. De asemenea, Ambasada României de la Sarajevo şi Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Naţională a României la Sarajevo printr-un concert al Corului ALLEGRETTO (Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti). Evenimentul a avut loc pe  27 noiembrie în Sala Amfiteatru din complexul UNITIC din Sarajevo şi a cuprins o recepţie oferită de Ambasada României de la Sarajevo.

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat evenimentul „Muzică şi joc românesc la Beijing“, în perioada 24-28 noiembrie, care a cuprins expoziţia de obiecte tradiţionale româneşti, concertul formaţiei Aud Band, dansuri populare româneşti şi un recital de poezie.

Evenimentele organizate au rolul de a face cunoscută cultura română în afara ţării şi de a creşte vizibilitatea acesteia,înscriindu-se astfel în misiunea Institutului Cultural Român care în fiecare an acordă o atenţie deosebită celebrării Zilei Naţionale.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: