Cu istoria la braţ, deasupra Bucureştiului, pe Dealul Mitropoliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dealul Mitropoliei este unul dintre cele mai de seamă puncte istorice care au dăinuit peste veacuri din vechiul Bucureşti, căpătându-şi importanţa şi datorită semnificaţiei religioase pe care o are ansamblul bisericesc.

Aşezat la îndemâna celor care vizitează Capitala, Dealul Mitropoliei este alegerea a zeci de mii de credincioşi care vin în pelerinaj la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov), mai cu seamă pe 27 octombrie, ziua prăznuirii. 

Mitropolia şi monarhia

Biserica Ortodoxă a reprezentat una dintre cele mai importante instituţii pentru monarhia română – Casa Regală având deviza „Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu). Aşadar, în acest context, un loc aparte îl ocupă biserica Patriarhiei – întreaga ţară îşi aminteşte procesiunea funerală extraordinară a Regelui Mihai către Dealul Mitropoliei, loc unde s-a ţinut una din cele două slujbe de pomenire veşnică (cea de-a doua având loc la mănăstirea Curtea de Argeş).

Şi tot biserica Mitropoliei a fost aleasă la 1 decembrie 1918, de către Regele Ferdinand şi Regina Maria, ca loc de închinăciune şi sărbătoare. Regina Maria avea să noteze în jurnalul său: „După paradă, am descălecat şi ne-am îndreptat spre Mitropolie, Nando şi cu mine mergând într-o trăsură deschisă […] Slujba de la biserică a fost scurtă şi solemnă, în acea veche şi dragă biserică întunecată, luminată doar de lumânări, ceea ce pentru biserici este mult mai potrivit decât lumina electrică. Privind în jur, în biserica plină de ofiţeri francezi şi britanici, m-a cuprins un straniu sentiment de mulţumire; era minunat şi i-am mulţumit lui Dumnezeu din adâncul inimii mele”.

Din stradă şi până pe culme, tot un monument istoric

Cel care îşi propune să urce Dealul Mitropoliei sau Dealul Viilor, cum mai era numit în perioada medievală, trebuie să ştie că drumul este pavat cu... citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite