Comemorarea victimelor Holocaustului, la ICR Stockholm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul exercitării de către România a preşedinţiei IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) şi pentru marcarea în Suedia a Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei organizează luni, pe 23 ianuarie 2017, de la ora 17.30, la sediul Institutului, o serie de evenimente dedicate acestor momente.

Programul serii include o conferinţă şi o discuţie, cu participarea doamnei Ana Maria Bărbulescu, cercetător ştiinţific şi lector la Universitatea Bucureşti şi a Preşedintelui Comitetului Suedez Împotriva Antisemitismului (SKMA), Svante Weyler. Aceastea vor fi urmate de vernisarea expoziţiei fotodocumentare Drepţi între popoare, dedicată personalităţilor din România implicate în salvarea evreilor în perioada nazistă.

În intervenţia sa, Ana Maria Bărbulescu va prezenta rezultatele celei mai recente cercetări naţionale din România, referitoare la modul cum este amintit Holocaustul în contextul României actuale, studiu realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel.

Conferinţa va fi urmată de o discuţie, moderată de către Preşedintele Comitetului Suedez Împotriva Antisemitismului (SKMA), Svante Weyler, pornind de la aspectele ridicate de  doamna Bărbulescu.

Programul serii va fi completat de difuzarea filmului documentar Şi lespezile vorbesc... Cimitire evreieşti din Moldova şi Bucovina, realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Ana Bărbulescu (n. 1976). Doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti. Cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi lector universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes şi de cercetare ale Anei Bărbulescu acoperă o paletă variată, printre acestea numărându-se: regimul de muncă forţată impus evreilor din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi reconstrucţia memoriei publice a Holocaustului în postcomunism. Ana Bărbulescu a participat la numeroase conferinţe internaţionale şi a publicat studii în reviste şi volume academice.

Svante Weyler (n. 1953) este scriitor, ziarist si editor suedez. În prezent el este Presedintele Comitetului Suedez împotriva Antisemitismului (SKMA). Este una dintre marile personalitati culturale suedeze. A fost timp de multi ani corespondentul Radiodifuziunii Suedeze pentru Europa de Est, sef al prestigioasei edituri suedeze Norstedt, actualmente sef al editurii care îi poarta numele.

Conferinţa se desfăşoară în limba engleză.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite