Cele mai vechi unelte din piatră au fost găsite în Kenya

Cele mai vechi unelte din piatră au fost găsite în Kenya

Unealtă din piatră care are mai mult de 3,3 milioane de ani FOTO NY Times

Unelte umane vechi de 3,3 milioane de ani au fost descoperite în Kenya, au anunţat miercuri cercetătorii care au făcut descoperirea, într-un articol publicat de revista „Nature” şi citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea, făcută în vestul lacului Turkana, duce cu apromixativ 700.000 de ani în urmă apariţia primelor unelte din piatră cioplită. Până în prezent, cele mai vechi instrumente datau de 2,5 milioane de ani. Ele fuseseră descoperite în situl Gona, în Ethiopia. 
 
Aceste noi vestigii sunt cu 500.000 de ani mai vechi decât primele ramăşiţe de Homo, strămoşul nostru direct. Ele dovedesc existenţa capacitaţilor cognitive şi motrice necesare producerii uneltelor din piatră în rândul homonizilor.
 
Echipa a descoperit rapid şi alte unelte ajungând la 20 de piese distincte care pot fi datate individual şi alte 130 de artefacte care nu pot fi datate individual.
 
„În condiţiile in care comunitatea ştiinţifica a bănuit mult timp că primele unelte de piatră au fost produse de specia Homo, descoperirea noastra arată ca un alt gen de ominid, poate o forma de australopitec mai veche, avea deja toate capacitatile cognitive si motrice necesare pentru producerea de unelte", a explicat pentru AFP, Sonia Harmand, de la universitatea Stony Brook. 
 
„Descoperirea noastra corespunde de asemenea cronologic cu Lucy, deoarece aceasta celebra fosila de Australopithecus afarensis este datata de acum circa 3,2 milioane de ani. Lucy ar putea deci figura in lista potentialilor candidati", adauga Harmand.
 
Cele mai vechi unelte au fost descoperite anterior în Etiopia şi datau din urmă cu 2,6 milioane de ani, potrivit nation Monitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările