Cazul Crulic, pe ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul de animaţie „Crulic – drumul spre dincolo“, care documentează povestea românului Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia după ce a făcut greva foamei, intră vineri în cinematografe.

„Crulic - drumul spre dincolo", în regia Ancăi Damian („Întâlniri încrucişate") are la bază un caz real. Pe 30 septembrie 2007, Claudiu Crulic, un tânăr de 33 de ani din Dorohoi, este arestat în Polonia pentru un prezumtiv furt. În ciuda probelor care arătau că, la data jafului, el se afla în Italia, nu este eliberat. Ştiind că i s-a făcut o nedreptate, Crulic intră în greva foamei. Surde la apelurile pentru ajutor venite din închisoare, autorităţile române şi poloneze decid abia după patru luni că medicii trebuie să-l hrănească pe Crulic cu forţa. Deşi este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, Crulic moare la 16 ore după eliberare.

Vlad Ivanov e vocea lui Claudiu Crulic

În întregime un film de animaţie (primul din România în ultimii 20 de ani), „Crulic - drumul spre dincolo" se deschide cu vocea actorului Vlad Ivanov, care îl interpretează pe Crulic, îmbibată de candoare şi de un puternic accent moldovenesc: „Tăt poate să înceapă cu un telefon. Cel ce se prezintă ca fiind consulul României la Varşovia îi cere domnului Leontescu, adică lu' unchi-meu, să confirme înrudirea cu Claudiu Crulic, adică cu mine, după care îl înştiinţează că eu... îs mort". 

image

Despre „Crulic - drumul spre dincolo", distins cu o menţiune specială în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, criticul Jay Weissberg de la „Variety" scria că este un film demn de Kafka. Astăzi, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic în Polonia.

„Adevărul" a dovedit nevinovăţia românului în urma anchetelor făcute în Polonia şi în ţară

În aprilie 2008, o ştire timidă, de agenţie, anunţa că un român ar fi murit într-un penitenciar polonez. Informaţia nu părea să intereseze pe nimeni. Reporterii „Adevărul" au preluat-o „din zbor" şi au aflat că românul se numea Dan Claudiu Crulic. Murise de foame, în grevă, ţipându-şi nedreptatea. Un reporter a plecat imediat în Polonia cu misiunea de a investiga condiţiile morţii. A reuşit să obţină mărturii şi documente ce dovedeau clar nevinovăţia lui Crulic. Era nevinovat dar abandonat.

Cei de la Consulatul României nu au mişcat niciun deget atunci când Crulic le-a cerut ajutorul. În urma articolelor din „Adevărul", consulul general al României, Iulian Preda, a fost rechemat în ţară. A urmat demisia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu. Lumea a aflat că nepăsarea poate ucide. Mai ales nepăsarea celor plătiţi să le pese.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite