Carti virtuale la Targul Gaudeamus

Printre numeroasele lansari organizate in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, cele ale Societatii Culturale Noesis au avut un statut deosebit. Ineditul acestora a provenit din faptul ca nu au mai fost

Printre numeroasele lansari organizate in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, cele ale Societatii Culturale Noesis au avut un statut deosebit. Ineditul acestora a provenit din faptul ca nu au mai fost prezentate obisnuitele carti tiparite pe hartie, ci unele stocate pe CD-ROM. Au ajuns astfel la public "50 de volume de literatura romana contemporana" insumand aproximativ 30.000 de pagini, toate imprimate pe un singur CD multimedia care, pe langa texte, mai contine si scurte prezentari video ale lucrarilor editate astfel. Pentru a facilita lectura, CD-ul include si programul "Microsoft Reader", un soft care, instalat, permite o simulare a paginilor de carte clasica, sublinieri, adnotari etc. Structurat pe mai multe sectiuni: Eseistica, Filosofie politica, Roman, Poezie, Teatru, CD-ul reuneste, pe langa scriitori tineri, dintre care unii debutanti, personalitati precum Gellu Naum, Tudor Octavian, Andrei Cornea, Cezar Ivanescu. Aceasta noua modalitate de editare a cartilor, pe langa faptul ca raspunde importantei dezvoltari din industria informatica, prezinta si o multime de avantaje, putand constitui o solutie la multe din problemele actuale ale editorilor. In primul rand, se remarca pretul foarte scazut de productie (acest CD poate fi cumparat cu 150 mii lei) de zeci sau chiar sute de ori mai mic decat cel al cartilor clasice. Un alt avantaj este legat de distributie, cartile in format electronic putand fi achizitionate si de pe Internet in orice punct al globului (o parte din textele de pe acest CD pot fi gasite si pe site-ul www.noesis.ro). Sambata, in cadrul Targului, Editura Noesis a infiintat Asociatia Editorilor de Carte Electronica menita sa apere interesele specifice ale acestora.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: