Burebista şi ceauşismul „belle époque“, delicatese pentru publicul polonez al Capitalei Culturale Europene 2016

Burebista şi ceauşismul „belle époque“, delicatese pentru publicul polonez al Capitalei Culturale Europene 2016

George Constantin, alături de Ion Dichiseanu, în rolul titular din filmul „Burebista“ (1980), regia Gheorghe Vitanidis, moment de apogeu al propagandei ceauşiste a vremii

Înregistrarea spectacolului „2050 de ani de la întemeierea primului stat centralizat dac“, care a avut loc în 1980, pe Stadionul Naţional din Bucureşti, va fi proiectată la Wrocław, Capitală Culturală Europeană 2016, în cadrul unei expoziţii care prezintă viaţa de zi în statele blocului comunist, atât cea oficială, de partid, cât şi cea ascunsă, neatinsă de propagandă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spectacolul, care sărbătoreşte un fictiv act fondator, îl prezintă pe Burebista, unul dintre liderii triburilor dace, ca întemeietor al ”primului stat centralizat dac". Acesta joacă rolul unui carismatic om politic care intuieşte necesitatea unei unităţi statale.

Filmul va fi proiectat graţie Televiziunii Române, în perioada 16 iulie - 15 august 2016, când vor avea loc proiecţii de film din perioada comunistă - seriale, filme de lung metraj, jurnale de ştiri - organizate la cinematograful din Hala Stulecia.

Institutul Cultural Român de la Varşovia, împreună cu Institutul Cultural Maghiar, Institutul Ceh, Institutul Slovac, Institutul Cultural Bulgar şi Filiala din Wrocław a Institutului Memoriei Naţionale din Polonia (IPN) vor prezenta, în perioada 16 iulie - 15 august 2016, la Wrocław, Capitală Culturală Europeană 2016, expoziţia de fotografie ”Comunismul - La belle époque. Viaţa de zi cu zi în statele blocului comunist în anii '70", însoţită de proiecţii de film.

”În fapt, acest spectacol recuperează o genealogie prestigioasă de eroi fondatori care se încheia simbolic şi apoteotic cu Nicolae Ceauşescu, invocând legitimitatea simbolică a liderului, prin intermediul realizării unui proiect politic care traversează secolele, reunind la aceeaşi masă figuri dintre cele mai prestigioase ale istoriei naţionale”, scrie Institutul Cultural Român, în anunţul evenimentului.

Organizat la Wrocław, la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului XX şi cea mai faimoasă lucrare a modernismului din Wrocław, evenimentul va debuta în data de 16 iulie, la ora 16:00, cu deschiderea expoziţiei de fotografie ”Comunismul - La belle époque", structurată în câteva blocuri tematice care privesc: „Viaţa oficială“ (activităţi de partid şi ale conducerii - întâlniri oficiale, şedinţe de producţie, reuniuni la nivel de conducere; sărbători socialiste; propagandă cotidiană), „La lucru“ (condiţiile de lucru reflectate de propagandă, condiţiile reale, munca în mediul rural, comerţul), ”Acasă” - condiţiile de locuit (în oraş şi la ţară), timpul liber petrecut în familie (distracţii, televiziune), îmbrăcămintea, sărbătorile (oficiale şi religioase, aniversările în familie - cununii, înmormântări, zile de naştere), şcoala (condiţii de învăţare, propagandă, materiale ştiinţifice), ”Viaţa cotidiană neoficială” - restaurante, cluburi (forme neoficiale de petrecere a timpului liber), viaţa artistică neoficială (vernisaje, întâlniri ale boemei, concerte, seri de poezie), mişcarea hippie, alte subculturi, hobby-uri şi turismul neorganizat, şi ”Viaţa cotidiană ascunsă” - viaţa religioasă, viaţa opoziţiei, munca de zi cu zi a aparatului de represiune, viaţa de zi cu zi în închisori.

Materialele fotografice care reprezintă România au fost puse la dispoziţie de Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia, deschisă publicului până în 15 august, este însoţită de un catalog bilingv, polono-englez.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările