Birlic, Gopo şi Ciulei, la Cinematecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru filme clasice româneşti vor fi proiectate astăzi, de la ora 18.00, la Cinemateca Eforie din Bucureşti, pentru a sărbători 55 de ani de activitate a Arhivei Naţionale de Filme (ANF).

Două lungmetraje de ficţiune şi două scurtmetraje (unul documentar şi altul de animaţie) vor putea fi văzute pe marele ecran. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de această sărbătoare nu doar a ANF, ci şi a filmului românesc, accesul spectatorilor în sală este liber, în limita locurilor disponibile.

Cum evenimentul încearcă să recreeze, timp de câteva ore, experienţa cinematografică din România în anul înfiinţării ANF, toate cele patru titluri incluse în program sunt lansate în 1957. În plus, toate au pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton.

Birlic, în „Două lozuri"

Spectatorii vor putea vedea, în debutul evenimentului, celebrul scurtmetraj de animaţie, color, „Scurtă istorie", semnat de Ion Popescu Gopo, în 1957. Producţia a câştigat Palme d'Or pentru scurtmetraj, la Festivalul de la Cannes. Filmul, programat să înceapă în seara aceasta, de la ora 18.00, va fi urmat de comedia „Două lozuri", adaptare după nuvela lui I.L. Caragiale, în regia semnată de Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş, cu Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu.

De la ora 20.00 va începe scurtmetrajul documentar „Casa de pe strada noastră", în regia lui Mircea Săucan, un poem cinematografic despre memoria obiectelor. Vocea naratorului îi aparţine lui Radu Beligan.

Imediat după finalul scurtmetrajului, va începe „Erupţia", filmul de debut al marelui regizor de teatru şi film Liviu Ciulei (1923-2011). Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Jean Bart, Ştefan Ciubotăraşu fac parte din distribuţie.

Anca Banu, absolventă a Institutului de Petrol şi Gaze, soseşte într-un orăşel a cărui viaţă este petrolul. Însă pământul este secătuit. Cu decenii în urmă, o erupţie de gaze a făcut zeci de victime şi un greu blestem pare să apese asupra locului.

„În «Erupţia», secvenţa de început - pe care eu o consider cea mai reuşită - a fost realizată printr-o ritmică muzicală. Urmăream un montaj care să-şi impună filmul său spectatorului, astfel încât să-i creeze senzaţia aproape materială a pustiului pe care eroii filmului erau chemaţi să-l readucă la viaţă", declara Liviu Ciulei, într-un interviu acordat pentru revista „Noul cinema". Din partea ANF, vor participa la eveniment Anca Mitran (director), Marian Ţuţui (redactor-şef) şi o mare parte din personalul instituţiei.

Arhivă impresionantă

Arhiva Naţională de Filme (ANF), intitulată iniţial Arhiva Naţională de Filme Cinematografice (ANFC), ia fiinţă la data de 4 iulie 1957. În prezent, deţine aproape 46.000 de filme din 65 de ţări, şi două săli: Cinemateca Eforie - Sala Jean Georgescu (Str. Eforie nr. 2) şi Cinemateca Union - Sala Paul Călinescu (Str. Ion Câmpineanu nr. 21), ambele renovate şi echipate modern, cu 250, respectiv 130 de locuri.

Proiecţii de filme clasice româneşti

Unde: Cinemateca
Eforie, Bucureşti
Când:
Ora 18.00 
- „Scurtă istorie" (scurtmetraj de animaţie, regia: Ion Popescu Gopo) - Palme d'Or la Festivalul
de la Cannes
- „Două lozuri" (regia: Gheorghe Naghi, Aurel Miheleş) - adaptare după nuvela lui I. L. Caragiale
Ora 20.00 
- „Casa de pe strada noastră" (scurtmetraj documentar, regia: Mircea Săucan) -
narator: Radu Beligan
- „Erupţia" (regia: Liviu Ciulei) - debutul în lungmetraj al marelui regizor de teatru şi film

Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite