BBC: Criminalul de război Alois Brunner a murit în Siria. Nazistul a fost principalul asistent al lui Adolf Eichmann

BBC: Criminalul
de război Alois Brunner a murit în Siria. Nazistul a fost principalul asistent
al lui Adolf Eichmann

Alois Brunner în tinereţea sa. FOTO: yadvashem.org

Efraim Zuroff, director al Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, a confirmat pentru BBC News că fostul nazist, criminal de război, Alois Brunner, a murit în Siria în urmă cu câţiva ani, cu toate că informaţiile despre fostul asistent al lui Adolf Eichmann lipseau în ultima perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful echipei care desfăşura cercetările în ceea ce-l priveşte pe Alois Brunner, unul dintre cei mai căutaţi criminali de război din lume a declarat pentru BBC că el este 99% sigur că fostul susţinător al regimului condus de  Adolf Hitler a murit în urmă cu patru ani  în Siria.

„Nu putem demonstra având dovezi forensice, dar suntem sigure de acest lucru (n.r. – de moartea nazistului)”, a declarat Efraim Zuroff, cel responsabil de căutarea lui Brunner.

Fostul căpitan al SS, Alois Brunner, care în prezent ar fi avut 102 ani, este acuzat de deportarea a peste 125.000 de evrei în lagărele de exterminare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Timp de mai muţi ani a existat o stare de incertitudine privind dispariţia fostului nazist.

Zuroff, director al Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, a declarat pentru BBC că noi informaţii au ieşit recent la lumină în ceea ce priveşte moartea şi îngriparea lui Brunner la Damasc, provenite de la un fost agent secret german „de încredere” care a activat în Orientul Mijlociu. De asemenea, încă din luna aprilie, Brunner a fost scos de pe lista celor mai căutaţi criminali nazişti ai Centrului Simon Wiesenthal.

Potrivit lui Zuroff, Brunner a ttrimis 47.000 de evrei în lagărele de exterminare din Austria, 44.000 pe teritoriul Greciei, 23.500 în Franţa şi 14.000 în Slovacia, unde populaţia acestei minorităţi a fost ucisă.

După război, Alois Brunner a reuşit să scape de un posibil proces. În 1954 a fugit în Siria după ce a fost condamnat la moarte in Franţa pentru crime împotriva umanităţii. El a fost descoperit în mai multe rânduri de vânătorii de nazişti, dar a fost protejat de guvernul sirian.

Între 1961-1980, Brunner a fost ţinta mai multor tentative de asasinat organizate de Mossad.  

citeste totul despre: