Arheologii turci spun că au descoperit temniţa în care a fost încarcerat Vlad Ţepeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii turci au anunţat că au descoperit temniţa în care a fost încarcerat în copilărie Vlad Ţepeş, domnitorul român care l-a inspirat pe Bram Stoker să scrie romanul "Dracula", informează huffingtonpost.com.

Oamenii de ştiinţă turci au descoperit în această săptămână un tunel secret şi două carcere subterane în Castelul Tokat din nordul Turciei, unde se crede că Vlad Ţepeş ar fi fost ţinut prizonier în copilărie.

Descoperirea a fost realizată în cadrul unui program de restaurare în 10 săptămâni a mai multor părţi ale castelului citat, a raportat cotidianul Hurriyet Daily News.

İbrahim Çetin, un arheolog din echipa de restaurare, spune că tunelul descoperit în această săptămână face parte dintr-o reţea mai vastă de astfel de structuri găsite de-a lungul anilor în acel sit. Oamenii de ştiinţă consideră că unul dintre acestea era folosit pentru a duce la o baie romană din apropiere. Tunelurile, spune arheologul turc, au fost "construite ca o închisoare".

"E greu de spus în care dintre camere a fost ţinut Dracula. Însă el s-a aflat cu siguranţă în această zonă", a adăugat el.

Vlad Ţepeş, prinţul valah cunoscut sub numele de Vlad al III-lea, a fost ţinut captiv în Castelul Tokat de otomani, alături de fratele lui mai mic Radu, în 1442.

A fost eliberat după ce tatăl şi un alt frate al lui au fost ucişi şi, ulterior, a adoptat practica trasului în ţeapă a duşmanilor săi.

Vlad Ţepeş a moştenit patronimul "Dracul" sau "dragonul" de la tatăl său, Vlad al II-lea, care făcea parte din Ordinul Dragonului, un grup creştin care lupta împotriva Imperiului Otoman în ţările din Europa de est.

Potrivit unei legende, după o luptă câştigată contra turcilor, Vlad Ţepeş ar fi luat masa în mijlocul unei "păduri" de ţepe în care agonizau inamicii lui şi şi-ar fi înmuiat o bucată de pâine în sângele unui turc muribund.

Se crede că Bram Stoker ar fi citit o carte cu povestiri despre obiceiurile lui Vlad Ţepeş, considerate sadice, iar acele relatări l-ar fi inspirat pe romancierul britanic să creeze personajul vampirului însetat de sânge Dracula, protagonistul romanului omonim publicat în anul 1897.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite