Sute de artefacte găsite în locuri unde au fost comise crime naziste: ele oferă detalii despre ultimele ore din viaţa celor ucişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
l

Istorici şi arheologi germani au descoperit aproximativ 400 de artefacte în trei localităţi rurale unde trupele naziste au ucis 208 de persoane supuse la muncă silnică cu puţin timp înainte de sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pantofi, haine, monede sovietice şi cărţi de rugăciune sunt unele dintre descoperirile cercetătorilor care au efectuat săpături în pădurea  Arnnsberg, în Sauerland, o zonă montană din Renania de Nord-Westfalia, în vestul Germaniei.

Între 20 martie şi 23 martie 1945, cu doar şase săptămâni înainte de armistiţiul care va sfârşi cel de-Al Doilea Război Mondial, membrii Waffen-SS şi Wehrmacht au împuşcat 208 polonezi şi ruşi condamnaţi la muncă silnică.

Cele mai multe artefacte au fost găsite în Langenbachtal, lângă oraşul Warstein, în care au fost ucişi 71 de oameni, dintre care 60 de femei, 10 bărbaţi şi un copil. În celelalte două zone din apropiere din Eversberg şi Suttrop se aflau un număr mai mic de obiecte.

Corpurile au fost exhumate la scurt timp după terminarea războiului, trupele americane ordonând foştilor membri ai partidului nazist să dezgroape victimele şi să le înmormânteze într-un cimitir din apropiere, scene pe care le-au filmat şi fotografiat. Cel de-al treilea loc a fost descoperit la sfârşitul anului 1946 după ce autoritatea  militară engleză a primit informaţii de la un anonim.

arheologi germani

Până în prezent, doar 14 din cele 208 victime au fost identificate.

Obiectele găsite nu numai că mărturisesc ultimele ore din viaţa celor ucişi, dar oferă şi informaţii despre modul în care au fost comise aceste atrocităţi. Cercetătorii au descoperit astfel şi urmele autorilor crimelor naziste. Cartuşe găsite au ajutat arheologii să identifice locul unde victimele au fost conduse şi ulterior ucise, unele  proiectile fiind  împrăştiate şi în pădurea din apropiere, ceea ce înseamnă că unii muncitori forţaţi probabil au încercat să scape. De asemenea, au fost descoperite lopeţi  cu care naziştii au îngropat cadavrele şi obiectele acestora.

Marcus Weidner, arheolog care a lucrat la săpături a declarat că artefactele „ar trebui folosite pentru proiecte memoriale şi culturale", în special o reorganizare a cimitirului Fulmecke, unde se odihnesc majoritatea victimelor.

 "De mai mulţi ani am avut de-a face cu  trivializarea şi negarea  crimelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi al dictaturii naziste, dar crimele fac parte din istoria noastră faţă de care suntem responsabili.", a declarat  Matthias Löb,  şeful executivului din regiunea Westfalen-Lippe

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite