APARITII EDITORIALE

Doua cronici subiective la Editura Compania Editura Compania aduce sub ochii cititorilor doua carti remarcabile scrise la persoana I: un volum de memorii al lui Sergiu Grosu, "Biserica persecutata.


Doua cronici subiective la Editura Compania
Editura Compania aduce sub ochii cititorilor doua carti remarcabile scrise la persoana I: un volum de memorii al lui Sergiu Grosu, "Biserica persecutata. Cronica a doi romani in exil la Paris" si o culegere de jurnale de calatorie "La pas prin noua Rusie. Memorie, tranzitie, renastere", a unuia dintre cei mai prestigiosi slavisti francezi, Georges Nivat. Cartea lui Sergiu Grosu le aminteste romanilor de persecutiile regimului comunist la adresa crdinciosilor si de crimele infaptuite impotriva acestora. Nascut in 1920, absolvent de teologie si filosofie, autorul, care a activat clandestin in miscarea religioasa "Oastea Domnului", a fost arestat in 1959 si condamnat la 12 ani de inchisoare, fiind gratiat in 1962. Marturiile acestor experiente traumatice, dar si ale exilului francez in care autorul a plecat in 1969, sunt forma de lupta a autorului impotriva "amneziei" celor de azi. La randul sau, cartea lui Georges Nivat vorbeste tot despre ravagiile comunismului, de data aceasta din Rusia. Cuprinzand impresiile in urma a patru calatorii efectuate in ultimii 12 ani, cartea este o marturie impresionanta despre Rusia contemporana si evolutia sa in perioada post-sovietica. Chiar daca abunda referirile la climatul social, politic si economic, cartea nu ignora acea "Rusie profunda", a oamenilor obisnuiti, incercand sa surprinda starea in care i-a lasat nenumaratii ani de comunism si reactiile lor la realitatile rusesti de azi.
"Suflet japonez" in Romania
Regia Autonoma "Monitorul Oficial" a tiparit de curand cele trei volume ale cartii "Suflet japonez" de Gheorghe Bagulescu. Aceasta editie este o reeditare; prima reproducere in facsimil a trilogiei "Suflet japonez" aparuta la Editura ziarului "Universul", in anul 1937. Editata de catre Editura Cartega in colaborare cu Editura Nipponica la initiativa Grupului Parlamentar de Prietenie Japonia - Romania, presedinte domnul Hakuo Yanagisawa si a Grupului Parlamentar de Prietenie Romania - Japonia, presedinte domnul Corneliu Ciontu, precum si a scriitorului Mihai Epure, aceasta trilogie a aparut cu sustinerea financiara a Ambasadei Japoniei in Romania, Banca Comerciala Romana si SC STIZO SA. "Yamato Damashii" (Suflet japonez) a fost scrisa de Gheorghe Bagulescu, atasat militar la Legatia Romaniei in timpul sederii sale in Japonia, inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Autorul surprinde cu sensibilitate realitatile japoneze ale momentului, profunzimea spiritului si culturii japoneze traditionale, bazat pe simbolistica sacrificiului celor 47 de samurai din clanul Ako. Aceasta lucrare vine ca o incununare a manifestarilor desfasurate pe parcursul anului 2002, an ce a marcat implinirea a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre Japonia si Romania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: