Am câştigat egalitate. Unde a dispărut feminitatea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pălăria era unul dintre cele mai purtate accesorii în perioada Belle Epoque.
Pălăria era unul dintre cele mai purtate accesorii în perioada Belle Epoque.

Vineri, la Adevărul Live, Alin Ciupală, istoric, şi Darie Cristea, sociolog, au dezbătut diferenţele care au stat la baza istoriei feminităţii din secolul al XIX-lea până în prezent.

Feminitatea nu se pierde, pentru că nu este un dat, ci o construcţie socio-culturală, susţine istoricul Alin Ciupală. Putem vorbi despre moduri diferite de a înţelege feminitatea din secolul al XIX-lea şi până astăzi. Nu femeia s-a schimbat, ci modul în care noi vedem feminitatea şi femeia.

Statutul de subordonare a femeii se menţine în toată Europa, inclusiv la noi, până la Primul Război Mondial. În Constituţia de la 1866 apare această discriminare juridică a femeii. Anumite articole definesc calitatea de cetăţean de care beneficiază exclusiv bărbatul, femeia nefiind recunoscută ca cetăţean.

Standardele de frumuseţe în secolul al XIX-lea

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, canoanele de frumuseţe erau foarte diferite. O femeie frumoasă avea forme, iar media de înălţime era mai scăzută decât cea de astăzi, cu 10-15 centimetri. Pielea albă era preferată celei bronzate, care era considerată ca aparţinând claselor de jos. Imaginile de epocă ce surprind oamenii la plajă arată că femeile erau foarte bine îmbrăcate, pentru a se proteja de soare. Părul se purta atunci cât mai lung, cât mai bogat. Nu se accepta aproape deloc părul scurt.

De altfel, toate părţile corpului erau foarte bine acoperite, din considerente atât morale, cât şi de estetică feminină. De aceea, toate veşmintele feminine sunt create în aşa fel încât să acopere foarte bine: rochiile cu mânecă lungă, pălării cu borul larg, fuste lungi şi mănuşi. O femeie respectabilă nu ieşea pe stradă fără mănuşi, aşa cum nici bărbaţii nu ieşeau fără pălării.


Alin Ciupală, istoric, şi Darie Cristea, sociolog, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Alin Ciupală Darie Cristea FOTO David Muntean

Putem vorbi despre emancipare feminină de la mijlocul secolului al XIX-lea. Ea apare mai întâi în societatea Europei Occidentale, dar şi la noi. În 1847 apare termenul de „emancipare“, la New York. O mişcare cu adevărat politică de emancipare a femeii apare abia în perioada interbelică. Femeile epocii încep să-şi pună tot mai des întrebarea „Cine suntem noi?“.

Mass media au avut un rol foarte important în fenomenul de emancipare a femeilor, spune sociologul Daniel Cristea, de la INSCOP. Astăzi, normele sociale sunt mult mai relaxate decât în trecut.

Ţinutele sport, preferate celor elegante

Vestimentaţia femeilor moderne a devenit avangardistă şi pierde tot mai mult feminitatea, senzualitatea şi rafinamentul, spune Laura Lazăr, design vestimentar. Foarte multe tinere aleg să poarte blugi, încălţăminte sport, deci moda se îndreaptă către haine cât mai lejere şi mai comode. Multe dintre femei aleg să poarte astăzi rochii de seară cu încălţăminte sport sau cu genţi sport.

A dispărut feminitatea astăzi? „Cred că mai degrabă s-a transformat. O femeie care conduce o maşină şi este îmbrăcată sport poate fi la fel de elegantă ca o femeie care purta pălărie în secolul al XIX-lea“, crede istoricul Alin Ciupală. O femeie care poartă un costum bărbătesc poate fi foarte feminină. „Cred că ţine foarte mult de atitudine“, mai spune Laura Lazăr.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite