Afrim, la Teatrul German

Regizorul Radu Afrim semnează primul său spectacol la Teatrul German de Stat Timişoara, „Fetiţa din bolul peştelui auriu“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea de-a patra premieră a stagiunii 2011-2012 la Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) este „Fetiţa din bolul peştelui auriu", de Morris Panych, în regia renumitului regizor român Radu Afrim. Aceasta este prima sa colaborare cu Teatrul German. Decorul şi costumele spectacolului au fost create de Dragoş Buhagiar. Premiera are loc astăzi, de la ora 19.30, iar următoarele reprezentaţii sunt programate mâine, la ora 11.00, luni, 30 aprilie, la ora 19.30 şi marţi, 1 mai, la ora 19.30, pe scena Teatrului German.

Colaborare fructuoasă

„Ca emoţie, acest text mă duce cu gândul la «De ce fierbe copilul în mămăligă», pe care l-am regizat la Teatrul Odeon acum nişte ani. Fetiţa din bol este Iris, care merge la şcoala catolică, însă e o budistă convinsă. Coincidenţa face ca în ziua în care îi moare peştele auriu, familia ei să fie pe punctul de a se destrăma. Iris găseşte pe plajă un tip bizar, pe care îl aduce acasă, fiind convinsă că e peştele ei reîncarnat", povesteşte Radu Afrim.

Regizorul a declarat pentru „Adevărul" că a lucrat excelent cu trupa germană şi cu scenograful Dragoş Buhagiar. „Am construit spectacolul ca pe un balans între fabulaţiile lui Iris, care îşi inventează o lume paralelă ce ar trebui s-o salveze pe cea reală, şi tristeţea lumii reale, care conţine o doză «sănătoasă» de grotesc", a mai spus Radu Afrim.

Pe scenă vor urca Silvia Török, Alex Halka, Olga Török, Horia Săvescu, Rareş Hontzu, Iosif Csorba şi Raul Bastean. Muzica este compusă de Alex Halka, iar Valerie Seufert semnează dramaturgia. Spectacolul în limba germană va fi tradus în română. 

Proiectele unui regizor

Luna aceasta, Radu Afrim va începe lucrul la Teatrul Naţional din Iaşi, la spectacolul „Visul unei nopţi de vară", după Shakespeare, în scenografia Iulianei Vîlsan şi în coregrafia lui Florin Fieroiu. Pe 5 aprilie, la ora 10.30, va organiza şi un casting pentru studenţi şi freelanceri. „Pentru toate proiectele mele viitoare voi da casting, asta însemnând că pe lângă actorii din teatrul respectiv au dreptul să se prezinte şi freelancerii", spunea Radu Afrim.

Regizorul va pregăti la Teatrul Naţional Bucureşti un alt spectacol, „Năpasta", după I. L. Caragiale. Între timp, el încearcă să aducă în România spectacolul său de la Rezidenztheater din München, „Das ende des regens", după Andrew Bovell, foarte bine primit în presa germană de specialitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările