Ieri a fost la Chişinău Ziua în care s-a arătat vădit că România a investit cum trebuie în Republica Moldova: nu gloanţele sunt cele care decis acolo ci cei pe care România i-a adus la studii în România.
Guvernul pro-european condus de Iurie Leancă şi susţinut de clasa politică şi guvernarea din România, a reuşit să treacă testul parlamentului şi să fie ales. Mesajele trimise de la Bucureşti direct sau via Bruxelles au fost foarte clare- Leancă trebuie să fie ales pentru a se continua reformele pentru integrarea Europeană.
Republica Moldova este un teren în care se duce o luptă geopolitică între Europa şi Rusia dar în care România a câştigat cel mai mult în ultimii ani. Iată că dincolo de discursuri şi de show-ul TV, politicienii moldoveni au ascultat sfaturile de dincolo de Prut şi au menţinut ceea ce era de menţinut pentru salvarea Republicii Moldova.

MIERCURI, 29 MAI

Cât timp punem noi ţara la cale prin strângerea de semnături, iată că nici cei străini de ea nu-s insensibili la eforturile noastre. Astfel, voluntarii campaniei ,,Aducem Basarabia acasă” au discutat la Piaţa Unirii din Bucureşti cu o tânară din Estonia care a fost impresionată de efortul românilor de a vindeca rănile istoriei şi de a se reunifica, adăugând că şi Estonia a avut mult de suferit în cel de-Al Doilea Război Mondial şi după, de pe urma regimurilor totalitate fasciste şi comuniste. Estonianca a fost bucuroasă să constate că românii cunosc istoria Ţărilor Baltice şi lupta lor de la sfârşitul anilor 1980 pentru afirmarea drepturilor naţionale, atât de asemanatoare revendicărilor de la Chişinău din aceeaşi perioadă, pentru limba şi identitatea românească.

Un norvegian care îşi aştepta amicul în faţa centrul comercial Unirea s-a apropiat de punctul de colectare şi a cerut informaţii despre demersul noastru. După ce a aflat detalii despre campanie, Bernt Damjan a exclamat scurt: ,,Este stupid ca România şi Basarabia să fie despărţite de o graniţă!“, apoi a întrebat dacă poate semna pentru ,,această petiţie“.

Şi pentru că ne aflăm în buricul târgului, adică în centrul capitalei, atracţie pentru turişti, nu mult a trecut şi a apărut un grup zgmomotos de tineri, un mix de români şi argentinieni, dintre care unii au dorit să se oprească la cort şi să contribuie la revenirea Basarabiei în spaţiul ei firesc. Unul dintre sud-americani a ţinut morţiş să semneze în mod simbolic într-unul dintre formularele noastre, cu precizarea, într-o română haioasă şi apreciabilă, că are permis de şedere în ţara noastră.

Iată că Basarabia ne uneşte pe toţi în năzuinţe, intenţii şi acţiuni şi fie pâinea cât de rea o pot împărţi în ţara mea.

Mâine, o nouă zi pentru Basarabia!

Voluntarul zilei: Cătălin Nuţu

În vârstă de 18 ani, elev al Liceului Tehnic ,,Unirea”, Cătălin Nuţu ar fi putut fi ca orice tânăr din Bucureşti. Însă a ales să fie altfel.

Se trage din Basarabia, după mamă şi bunică. Despre cea din urmă ne-a povestit că a scăpat ca prin urechile acului de deportare, sărind din tren în timp ce era dusă spre Siberia. Din disperare şi dor, s-a stabilit apoi în România.

Cătălin a ales să se implice în campania noastră deoarece simte româneşte şi îşi doreşte înlăturarea graniţelor dintre fraţi. Unui prieten basarabean i s-a întâmplat ca după ce şi-a încheiat vizita în calitate de turist în România, la întoarcerea pe malul stâng al Prutului a fost agresat de autorităţile de frontieră, fiind considerat spion. Acestea situaţii şi multe altele îl nemulţumesc pe bucureşteanul nostru.

,,Simt că Unirea se apropie cu fiecare semnătură obţinută, cu fiecare zi de campanie care trece“, ne mărturiseşte încrezător. De-a lungul colectării de semnături a constatat că o mare parte din cei pe care îi abordase pentru a semna s-au implicat mai târziu ca şi voluntari. Astfel, cine se aseamănă, se-adună şi la corturi. :)

Cătălin Nuţu ar fi putut fi ca orice tânăr din Bucureşti. Însă a ales să fie altfel, iar noi îl desemnăm ,,voluntarul zilei”.

Mâine poate veni rândul tău! Înscrie-te pe basarabia acasa.ro/voluntari.