VIDEO Teroriştii din decembrie 1989. Istoricul Alex Mihai Stoenescu: „Sunt oameni care şi-au trecut în dreptul profesiei revoluţionar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu, în studioul Adevărul Live
Grigore Cartianu, în studioul Adevărul Live

În studioul Adevărul Live au fost invitaţi istoricii Cristian Troncotă şi Alex Mihai Stoenescu şi Cristian Troncotă, care au încercat să ofere, alături de Grigore Cartianu, răspunsuri convingătoare unor întrebări dureroase: Cine au fost „teroriştii“? Cine-a tras în noi după 22? De ce au fost lichidaţi soţii Ceauşescu în ziua de Crăciun?

Cele mai importante declaraţii: 

Cristian Troncotă, istoric: „între anii '84-'94, am lucrat la arhiva CNSAS. Ştiu că acolo s-au făcut, în anii '50, trieri de documente, iar ceea ce avea legătură cu Partidul Comunist a fost dus la arhiva de la Comitetul Central. Cu toate acestea, nu a fost elaborată o istorie a Partidului Comunist. (...) La a doua sau a treia generaţie de istorici, istoria începe să fie scrisă de învingători. Ceea ce au elaborat învingătorii este de valoare pentru cercetători.“

„Sunt multe coincidenţe legate de moartea unor oameni – colonelul Ardelean, pilotul Maluţan – care erau purtători de mari secrete ale guvernării. Pilotul Maluţan avea misiunea să-i ducă pe soţii Ceauşescu la Otopeni. A fost somat de comandantul rus şi, după-aceea, s-au dus spre Snagov. Lângă pista de la Otopeni era o unitate pentru aparatele de zbor prezidenţiale, flotila prezidenţială“.

Alex Mihai Stoenescu: „Nu a existat dorinţa lui Ceauşescu de a părăsi ţara. Era exclus. El se considera principalul revoluţionar al ţării. Există o tipologie a ratatului profesional, omanei care-şi abandonau identitatea şi treceau în dreptul profesiei revoluţionar“.

„Persoana care a avut iniţiativa urcării lui Ceaşescu într-un avion prezindenţial a fost generalul Stănculescu, cu intenţia de a fugi în China. În acea perioadă au venit foarte multe delegaţii străine care l-au îndemnat pe Ceauşescu să plece“.

Cristian Troncotă: „Teroriştii nu tebuie căutaţi în rândul turiştilor sovietici. Erau nişte profesionişti, care au venit, şi-au făcut treaba şi au plecat. Nici in randul aparatului de securitate, ca fiind nişte forte pro-ceauşiste. Dorind să se consolideze la putere, teroriştii au instalat această idee şi au înarmat populaţia civilă. Acţiunea a avut un fundament politic. Hai să îi găsim pe cei care îl sprijină pe Ceauşescu. Uitaţi-vă la Ion Iliescu, cel care la ora 2.30-40 incită populaţia împotriva Securităţii. La Sibiu, cel mai mare terorist a fost locotententul-colonel Aurel Dragomir. Vorbim de o trădare a  hainei şi a onoarei militare“.

Alex Mihai Stoenescu: Fenomenul terorist şi aspectul juridic sunt două aspecte distincte. Justiţia dovedeşte dacă o grupare sau o formaţiune a dus activităţi teroriste, pe baza definirii precise a fenomenului terorist. Sunt lucruri asupra cărora istoricii şi-au spus părerea. Fenomenul a fost foarte complex. Toate elementele care au fost observate nu au fost produse de aceeaşi sursă. Au fost mai mulţi generatori, instigatori. S-au putut identifica aspectele de terorist de stat, iniţiate din ordinul lui Ceauşescu la Timişoara. În 17 decembrie 1989, avem destule date care atestă că mulţi oameni au făcut crime cu scopul de a terorira populaţia Timişoarei. E vorba de Nuţă şi Mihale,care au instigat grupuri de terorişti. Avem cateogria istigatorilor de la Timişoara, care au condus şi la asasinate. În ţară, există problema glonţului-fantomă la Timişoara, Sibiu, Braşov şi Bucureşti. Primii oameni împuşcaţi cad inexplicabil din punct de vedere balistic. Îi executaseră lunetiştii“. 

Alex Mihai Stoenescu: „Apoi avem fenomenul terorist la televiziune, care este determinat de existenţa acelei grupe militare de generali in rezervă etc. care transmiteau tot felul de aşa-zise infromaţii către Brateş. Problema este că între aceste informaţii apar veşti cum că apa este otrăvită, că sunt bombe la subsolul televiziunii şi altele. În momentul în care aceste diversiuni sunt lansate, este de văzut în ce măsură acestea aparţineau oamenilor din televiziune sau veneau de la acea grupă militară. Sunt declaraţii care atestă că mesajele veneau de la Ministerul Apărării.“

„Cine au fost teroriştii? Cine-a tras în noi după 22?“, cu Grigore Cartianu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite