Adevărul Live. „Apostolii Epocii de Aur“, o călătorie în 25 de episoade în tenebrele ceauşismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu, aşa cum îi plăcea: înconjurat de oameni care erau în stare să se facă preş în faţa lui. FOTO Fototeca online a comunismului românesc
Nicolae Ceauşescu, aşa cum îi plăcea: înconjurat de oameni care erau în stare să se facă preş în faţa lui. FOTO Fototeca online a comunismului românesc

„Weekend Adevărul“ demarează vineri serialul-documentar „Apostolii Epocii de Aur“, o incursiune în istoria comunismului românesc din perioada Ceauşescu. Jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, autorii proiectului editorial, vorbesc la Adevărul Live, de la ora 13.00, despre demersul lor jurnalistic şi despre istoriile de oameni mici a nomenclaturiştilor din jurul dictatorului.

Serialul-documentar „Apostolii Epocii de Aur“ vă propune altceva. Să ne redescoperim trecutul, cu tot cu eroii şi cu zmeii lui, dar cu câteva lumini şi cu câteva umbre în plus. Aducem un pic de prospeţime în discuţiile despre comunismul românesc. Şi asta pentru că suntem de-o vârstă cu ultimele amintiri pe care le aveţi dumneavoastră din România antedecembristă. Pentru că n-avem nostalgii şi nici simpatii. Pentru că n-o să ne intereseze niciodată ce fel de ciorbă mânca Nicolae Ceauşescu. Pentru că, aşa cum ar spune orice promo de la Hollywood, „de la autorii bestseller-ului «Apostolii lui Stalin», un nou serial-documentar în «Weekend Adevărul» vă prezintă biografiile nomenclaturiştilor lui Ceauşescu păstrând acelaşi umor gratuit şi aceeaşi obiectivitate jurnalistică frustă“. Pentru că, de fapt, nu ne interesează oamenii aceştia decât în măsura în care avem nevoie să-i ştim, iar dumneavoastră aveţi nevoie să nu-i uitaţi. Aşa că vi-i arătăm dezgoliţi de secrete, în plinătatea slugărniciei care i-a ţinut în viaţă şi în putere. Fără ură, pentru că ura nu răscumpără nimic. Şi fără nostalgie. Nostalgia e contraproductivă: România a trăit deja ultima zi de comunism. Totuşi, fiecare lider, fie el şi comunist, are dreptul, ca orice om politic, la un portret cel puţin pragmatic. Cine a fost, ce a făcut, ce a lăsat în urmă şi, mai ales, cui? Despre asta e vorba.

Am antologat câteva zeci de volume şi lucrări ştiinţifice, am urcat în bibliotecă şi coborât iar în arhive, am răscolit dosare şi am parcurs peste 10.000 de file din documente, am pornit pe poteci bătătorite bine, dar am găsit şi luminişuri ignorate pe nedrept. Am vorbit cu istorici şi cu martori ai trecutului. Am cules articole din presa vremii şi am vorbit cu moştenitorii de sânge ai comunismului românesc. Suntem gata. Începem.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite