Adevărul Live: Cum au ajuns bolşevicii lui Stalin să stăpânească România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Pauker, Gheorghiu-Dej, Teohari Georgescu şi Vasile Luca, primul Secretariat al PCR după 23 august 1944. FOTO Arhiva online a comunismului românesc
Ana Pauker, Gheorghiu-Dej, Teohari Georgescu şi Vasile Luca, primul Secretariat al PCR după 23 august 1944. FOTO Arhiva online a comunismului românesc

Cine sunt cei care au condus România în perioada 1945-1965? Ce înseamnă teoria iudeo-bolşevismului? Se poate vorbi de o pregătire precară a cadrelor din Partidul Comunist Român (PCR)? Cât de important era rolul Uniunii Sovietice pentru formaţiunea comunistă română? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care răspund, la Adevărul Live, jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia.

Comunismul a fost, în secolul al XX-lea, ideologia care a reuşit să seducă oameni de rând şi intelectuali de pe toate continentele. În România, această ideologie a fost aproape absentă în perioada interbelică după ce Partidul Comunist din România a fost interzis în 1924, dar lucrurile au luat o întorsătură de 180 de grade după 23 august 1944.

Formaţiunea care până în august 1944 nu făcea parte din ecuaţiile puterii, devine un un actor politic imposibil de neglijat datorită susţinerii pe care Partidul Comunist Român o avea din partea Uniunii Sovietice şi a Armatei Roşii. Alături de asemenea „aliaţi”, comuniştii români vor prelua prin forţă, fraudă electorală şi şantaj puterea în România şi nu o vor mai lăsa până în 1989.  

Ce înseamnă înseamnă teoria iudeo-bolşevismului în cazul comunismului românesc, se poate vorbi de o pregătire precară a cadrelor din Partidul Comunist Român (PCR) sau cât de important era rolul Uniunii Sovietice pentru formaţiunea comunistă română sunt câteva dintre întrebările la care vor încerca să răspundă jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia, autorii trilogiei „Apostolii lui Stalin”. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite