„Adevărul“ se distribuie mâine împreună cu ediţia de Paşte din 1933

„Adevărul“ se distribuie mâine împreună cu ediţia de Paşte din 1933

Adevărul, 16 aprilie 1933

„Adevărul“ continuă reeditările unor ediţii de colecţie din istoria ziarului. Luna aceasta am ales să readucem în faţa cititorilor ediţia de Paşte din anul 1933. A fost numit „Anul sfânt“ pentru că se împlineau nouăspreze veacuri de la moartea şi învierea Domnului.

Ştiri pe aceeaşi temă

După o lungă criză financiară, care a afectat viaţa de zi cu zi, dar şi presa din România, „Adevărul“ apare la 16 aprilie 1933 într-o formulă inedită. În partea de jos a paginii întâi este inserat un desen color - o inovaţie publicistică la vremea respectivă - în care ţărăniştii Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu ies dintr-un ou pascal şi îşi dau mâna. Sub desen, parafrazând primele cuvinte ale Mântuitorului după ieşirea din mormânt – „Pace, vouă!“, stă scris „Pace, nouă!“.

Este o ediţie impresionantă prin numele care semnează articolele (Brunea Fox, Gala Galaction, Tudor Teodorescu Branişte, Victor Eftimiu), dar şi prin numărul de pagini – 12 (într-o perioadă în care majoritatea ziarelor aveau 4-6 pagini). În pagina 11 şi-a găsit locul şi un interviu cu scriitorul Mihail Sadoveanu, care are în titlu o predicţie ce se va dovedi neinspirată: „Hitlerismul e o rătăcire trecătoare“.

„Adevărul“ din 16 aprilie 1933 reprezintă o întoarcere în trecutul politic, cultural şi social al României. Nu este doar un număr pentru colecţionari, ci pentru toţi cei care vor să înţeleagă cum funcţiona România într-o perioadă extrem de importantă pentru evoluţia ei ulterioară.


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările