A murit KGB-ul, trăiască FSB-ul! Reforma serviciilor secrete ruseşti

A murit KGB-ul, trăiască FSB-ul!  Reforma serviciilor secrete ruseşti

Imagine cu siglele celor trei instituţii de securitate NKVD, KGB şi actualul FSB

Comitetul Securităţii Statului (KGB) , ca instrument al terorii statului sovietic a avut întotdeauna un statut privilegiat. Rolul său de poliţie politica ,a făcut din KGB să acţioneze” ca un stat în stat” având în vedere influenţa sa enormă în rândul organelor de conducere al URSS.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poziţia KGB a crescut exponenţial mai ales în perioadele de tulburări politice la nivelul  forurilor de conducere a Moscovei.Nu este deloc întâmplător faptul că fostul director KGB , Yuri Andropov a ajuns să ocupe funcţia de secretar-general al PCUS.

Noul serviciu secret al Federaţiei Ruse numit FSB este un succesor credincios al KGB având în vedere că i-a preluat personalul şi metodele de lucru.

KGB în ultimii ani ai URSS

În anul 1988 , liderul sovietic Mihail Gorbaciov îl numeşte în funcţia de director KGB pe Vladimir Kriucikov. Lipsit de viziune şi incapabil să înţeleagă adevărata stare în care se afla Uniunea Sovietică, Kriucikov a fost aproape de a provoca un dezastru după 3 ani de directorat în KGB.  Gorbaciov a motivat numirea lui Vladimir Kriucikov pe baza contactelor sale îndelungate cu serviciile de informaţii străine care l-ar fi ajutat să-şi extindă orizonturile culturale.  Această motivaţie nu este una cu totul eronată având în vedere că noul director KGB chiar a încercat să schimbe imaginea publică a instituţiei prin dialogul cu presa şi mărturiile angajaţilor.

Continuarea pe historia.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările