Îndrăzneaţa Lady Godiva: s-a plimbat despuiată, călare prin Coventry, pentru a-şi scăpa poporul de dări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lady Godiva, în viziunea pictorului englez John Collier FOTO wikimedia.org
Lady Godiva, în viziunea pictorului englez John Collier FOTO wikimedia.org

Pentru a-şi uşura poporul de dările împovărătoare, Lady Godiva, despuiată de veşminte, s-a plimbat călare prin Coventry; este povestea adevărată?

La fel ca mulţi supuşi ai lui Eduard Confesorul, ultimul rege anglo-saxon al Angliei, oamenii din Coventry sufereau din cauza dărilor împovărătoare. Dar plângerile lor nu erau luate în considerare de suzeranul local, Leofric, puternicul conte de Mercia, care avea propriile lui obligaţii de îndeplinit şi care nu voia să-i scutească de ele nici pe cetăţeni. În loc de îndurare, locuitorii din Coventry erau anuntaţi că vor plăti dări şi mai mari. Dacă le plăteau, ajungeau la sapă de lemn.

În această situatie tensionată apare cucernica soţie a lui Leofric, Godgifu, „darul lui Dumnezeu“. Plină de compasiune pentru poporul disperat din Coventry, se înfăţişează soţului ei – aşa cum mai făcuse şi în alte ocazii – ca să-i ceară să oprească dările împovărătoare. Înfuriat, pesemne, de insistenţa ei şi vrând să pună capăt cererilor repetate, contele îi face o propunere neobişnuită. „Urcă-te goală pe cal“, îi spune el soţiei, „şi plimbă-te în piaţa oraşului, dintr-un capăt în celălalt, atunci când se adună lumea”. În schimbul partidei de călărie, promitea ducele, Godgifu avea să-şi vadă îndeplinită dorinţa: cetăţenii oraşului urmau să fie scutiţi de noile dări.

Leofric se aştepta ca soţia lui să se retragă, şocată şi jignită. Spre surprinderea lui însă, ea a acceptat. A doua zi dimineaţă, complet dezbrăcată, dar cu trupul învelit în bogatul ei păr, Godgifu a încălecat şi a traversat piaţa. Leofric nu a avut de ales şi i-a îndeplinit dorinţa, anulând dările. Sub numele de lady Godiva, Godgifu a intrat în cărţile de istorie.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite