60 de ani de la execuţia lui Toma Arnăuţoiu şi a „Haiducilor Muscelului“. Lista celor 16, ucişi în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puşcăria Jilava
Puşcăria Jilava

În noaptea de 18 spre 19 iulie au curs râuri de sânge la închisoarea Jilava. Toma Arnăuţoiu, şeful partizanilor anticomunişti din Munţii Făgăraş, a fost pus la zid şi executat. Alături de locotenentul de 38 de ani şi de fratele lui, Petre Arnăuţoiu, în acea noapte, au fost împuşcaţi alţi 14 bărbaţi, pentru îndrăzneala de a susţine grupul de luptători din munţi cu alimente, îmbrăcăminte şi arme. Mormintele lor nu sunt cunoscute nici azi.

Grupul de rezistenţă de la Nucşoara, condus de Toma Arnăuţoiu, s-a format în 1949. Cei care-l compuneau – în majoritate ţărani – sperau că sistemul democratic va reveni în România şi că, foarte curând ,sistemul comunist care tindea să se instaureze la noi va fi aruncat la groapa istoriei. Se înşelau însă.

Luptătorii au reuşit să reziste în munţi timp de aproape zece ani mulţumită ajutorului primit de la săteni ataşaţi familiei Arnăuţoiu, care le-au furnizat informaţii, alimente, haine şi arme.

Securitatea comunistă a desfăşurat ample acţiuni de supraveghere a zonei, a arestat rudele şi prietenii celor plecaţi să lupte, a racolat informatori şi a instalat echipamente de ascultare în casele celor rămaşi. Totul pentru a-i prinde şi a-i executa pe partizani.

Lucru care s-a întâmplat în cele din urmă. Grigore Poenăreanu, fost coleg de şcoală al lui Toma Arnăuţoiu, a fost şantajat şi racolat de Securitate  şi, astfel, grupul a fost prins.

Pe 20 mai 1958, fraţii Arnăuţoiu au coborât din grota săpată în munţi la casa acestui Grigore Poenăreanu pentru a ridica diverse lucruri. Au fost „omeniţi“ cu ţuică în care fusese pus un tranchilizant puternic pentru a-i neutraliza, după care trupele de intervenţie i-au silit să indice locul ascunzătorii unde se mai adăposteau Maria Plop, Ioana, fetiţa de doi ani a lui Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Plop, şi Constantin Jubleanu. Acesta din urmă a fost ucis într-un schimb de focuri cu trupele de Securitate, iar Maria Plop a coborât din grotă pe o scară de frânghie, ţinând în braţe fetiţa.

Marea Adunare Naţională a respins cererile de comutare a pedepsei

Arestaţii au fost duşi la sediul Securităţii din Piteşti şi anchetaţi timp de un an. Tribunalul Militar al Regiunii a II-a i-a condamnat la moarte pe fraţii Arnăuţoiu, Toma şi Petre, dar şi pe alţi 14 oameni care i-au ajutat timp de nouă ani, cât au fost urmăriţi.

Marea Adunare Naţională - Parlamentul României din perioada comunistă - a respins cererile de comutare a pedepsei capitale, cei 16 fiind executaţi la penitenciarul Jilava, în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959.

Iată lista celor 16 bărbaţi, executaţi în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la închisoarea Jilava:

toma arnăuţoiu la arestare

1.Toma Arnăuţoiu (foto sus) – născut pe 14 februarie 1921, în comuna Nucşoara, judeţul Argeş. Locotenent în Armata Română, 38 de ani. După absolvirea Şcolii Militare de Cavalerie „Regele Ferdinand” în iunie 1944, a fost trimis pe front în Ungaria. În decembrie 1944, a fost grav rănit şi decorat cu „Coroana României”. După încheierea războiului, în iunie 1946, a fost transferat la Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. În august 1947, a fost avansat la gradul de locotenent, pentru ca, trei zile mai târziu, să fie trecut în rezervă. A fost condamnat la moarte şi executat.

petre arnăuţoiu la arestare

2.Petre Arnăuţoiu (foto sus) – născut pe 16 ianuarie 1926, în comuna Nucşoara. Fratele lui Toma Arnăuţoiu. După absolvirea Liceului comercial din Câmpulung şi-a întemeiat o gospodărie în comuna natală şi a avut doi copii, Ion şi Doru Honoriu. A fost condamnat la moarte şi executat.

alexandru moldoveanu

3. Alexandru Moldoveanu (foto sus) - născut la 13 mai 1904, învăţător în satul Zboghiţeşti, comuna Nucşoara. Tată a doi copii, Cornelia şi Ion. A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial cu mare bravură, fiind decorat cu „Steaua României“, de două ori cu„ Coroana României“ şi cu „Ordinul Mihai Viteazul“, ajungând maior în rezervă. A fost condamnat la moarte  şi executat pentru că a jurat credinţă partizanilor şi i-a ajutat cu alimente şi bani.

ion drăgoi

4.Preotul Ion Drăgoi (foto sus) – născut pe 20 octombrie 1900 în comuna Vâlsăneşti, judeţul Argeş, paroh la biserica din comuna Nucşoara, era cumnat cu învăţătorul Alexandru Moldoveanu. Era tatăl a patru copii, Cornel, Ion (Iancu), Constantin şi Liviu. A fost condamnat la moarte şi executat.

titu jubleanu

5.Titu Jubleanu (foto sus)– născut pe 14 octombrie 1902, în comuna Nucşoara, judeţul Argeş. Ţăran cu 1,5 hectare de pământ, tată a cinci copii - Veronica, Constantin, Matilda, Nicolae, Ion. Unul dintre ei – Constantin a fost, ca şi părinţii săi, membru al grupului de partizani. Titu Jubleanu a fost prins de Securitate în 1951, în urma unui schimb de focuri în care soţia sa, Maria, a fost ucisă. A fost condamnat la 25 de ani muncă silnică.  În momentul arestării grupului Arnăuţoiu, când fiul său Constantin a fost împuşcat, Titu Jubleanu executase deja opt ani de puşcărie pentru „uneltire contra ordinii sociale“ şi fusese anchetat cu violenţă. A fost rejudecat în 1959 în lot cu fraţii Arnăuţoiu, condamnat la moarte şi executat.

ion constantinescu

6. Preotul Ioan Constantinescu (foto sus) - născut în 1906, în satul Cerbureni, comuna Valea Iaşului, judeţul Argeş. Preot paroh în satul Poenărei, comuna Corbi, judeţul Argeş, satul cel mai apropiat de ultima ascunzătoare săpată în stâncă de partizani, i-a ajutat şi chiar găzduit pe aceştia când au fost surprinşi de venirea în sat a trupelor de Securitate. Preotul Constantinescu a fost tatăl a trei copii, Iuliana, Cornelia şi Grigore. În 1959, a fost condamnat la moarte şi executat.

nicolae andreescu

7.Preotul Nicolae Andreescu (foto sus)– născut în 1918 în comuna Corbi, judeţul Argeş, a fost preot paroh la biserica din Nucşoara şi tatăl a doi copii: Nicolae Iulian şi Mariana. A fost condamnat la moarte şi executat.

nicolae băşoiu

8. Nicolae Băşoiu (foto sus)– născut pe 16 mai 1900 în comuna Stăneşti, judeţul Argeş. Ţăran, a fost considerat „chiabur“, categorie în care intrau, în viziunea comuniştilor, ţăranii înstăriţi şi mai gospodari. Era tatăl a 3 copii. Pentru ajutorul dat partizanilor a fost condamnat la moarte şi executat.

gheorghe tomeci

9.Gheorghe Tomeci (foto sus)– născut pe 9 martie 1899 în comuna Brăduleţ, judeţul Argeş. Era, la instaurarea regimului comunist, un ţăran foarte înstărit. Singurul lui copil, Ion, a fost şi el condamnat pentru ajutorul dat partizanilor. Gheorghe Tomeci a fost condamnat la moarte şi executat.

benone milea

10. Benone Milea (foto sus)  - născut pe 27 ianuarie 1927, în comuna Nucşoara, judeţul Argeş. Vroia să devină jandarm. În 1949, Securitatea a vrut să-l infiltreze în grupul de partizani. Pentru că nu a dus la bun sfârşit misiunea, a fost condamnat în 1951 la 20 de ani muncă silnică. În 1959, după ce făcuse aproape 10 ani închisoare, a fost rejudecat, condamnat la moarte şi executat.

nicolae niţu

11.Nicolae Niţu (foto sus)  - născut pe 28 iulie 1900 în comuna Pietroşani, judeţul Argeş, a fost învăţător şi a făcut parte dintr-o familie înstărită. A avut o fată, Elena, căsătorită scurtă vreme cu Toma Arnăuţoiu. Prima dată a fost arestat în 1949 şi condamnat la cinci ani de puşcărie „pentru uneltire împotriva ordinii sociale”. După prinderea fraţilor Arnăuţoiu a fost din nou condamnat, de această dată la moarte şi executat.

ion mica

12. Ion Mica (foto sus) – născut pe 12 februarie 1923 în comuna Pietroşani, judeţul Argeş, a fost învăţător şi tată a patru copii. Pe lângă aceştia, a crescut o vreme şi pe copii lui Petre Arnăuţoiu, rămaşi fără mamă, care se afla în închisoare. A fost condamnat la moarte şi executat.

13.Constantin Popescu – născut pe 5 mai 1916 în comuna Şipot, judeţul Gorj. Ţăran înstărit, proprietar a 80 de pogoane de teren, un tractor şi o batoză, catalogat de regimul comunist drept „chiabur”, era tatăl a 2 copii. A fost arestat prima dată pe 15 noiembrie 1949 şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Rejudecat în 1959 de Tribunalul Militar pentru aceleaşi fapte, a fost condamnat la moarte şi executat.

ion săndoiu

14. Ion Săndoiu (foto sus) – născut pe 11 aprilie 1910 în comuna Nucşoara, judeţul Argeş. Ţăran înstărit, tata a 3 copii. În 1950, a fost arestat şi, condamnat la opt ani de închisoare „pentru uneltire împotriva ordinii sociale”. A trecut prin închisorile de la Gherla, Cavnic, Jilava, Poarta Albă, Valea Neagră. A fost eliberat în martie 1958 şi arestat din nou după prinderea fraţilor Arnăuţoiu. A fost rejudecat în 1959 de Tribunalul Militar şi condamnat la moarte şi executat.

nicolae titu sorescu

15. Nicolae Ticu (zis Sorescu) (foto sus) – născut pe 23 iulie 1900 în satul Poenărei, comuna Corbi, judeţul Argeş, a fost cioban, tată a trei copii. Pentru că a dat alimente grupului de partizani a fost condamnat de Tribunalul Militar la moarte şi executat.

gheorghe popescu

16. Gheorghe Popescu (foto sus) – născut pe 12 aprilie 1902 în comuna Corbi, judeţul Argeş, a fost învăţător şi tată a doi copii, Gheorghe şi Virginia. A fost arestat şi condamnat în 1951 la şase ani de închisoare corecţională şi a fost trimis apoi cu „domiciliu obligatoriu” în comuna Olaru. De aici, a fost arestat din nou în 1959, rejudecat, condamnat la moarte şi executat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite