Iată că acum avem şi informaţii oficiale: conform unui studiu al Fundaţiei Soroş peste 500 000 de basarabeni au deja cetăţenia română. Este foarte interesant că din acest număr mai puţin de jumătate au ales să îşi facă şi paşaport, deci cade teoria falsă conform căreia vor cetăţenia doar ca să plece din Republica Moldova în Europa.

Este şi mai interesant că cetăţeniile au fost date în număr mare în ultimii 5 ani. Din acest număr, aproximativ 300 000 au fost date în aceşti ultimi 5 ani. Dacă se păstrează ritmul, care de fapt este unul accelerat, se va ajunge în situaţia ca peste 5 ani peste 40% din cetăţenii Republicii Moldova să fie români şi în actele oficiale.
 
Realitatea este pozitivă deoarece mulţi din cei care nu au încă paşaport sunt în vârstă, ceea ce ne trimite de fapt că vom avea o majoritate declarat şi asumat românească în Republica Moldova.
 
Conform studiului, marea majoritate a cererilor dobândite sunt soluţionate pozitiv. De fapt vorbim de politica publică asumată de toate guvernele României, de a repune în drepturi pe românii basarabeni, chiar dacă şi de această dată trebuie să apelăm la tot felul de tertipuri.
 
Dacă integrarea europeană are o perspectivă de 20 de ani, oare ce integrare europeană vom mai avea peste 10 ani, când în Republica Moldova probabil marea majoritate va avea cetăţenia şi paşaportul României.